Opskrift for børn på Skydej

Alle kokke vil være enige i, at det at lære noget nyt og afprøve nye ting i køkkenet kræver et par vigtige ingredienser: Det roder gerne lidt og der er masser af opvask.

Alle kokke vil være enige i, at det at lære noget nyt og afprøve nye ting i køkkenet kræver et par vigtige ingredienser: Det roder gerne lidt og der er masser af opvask. Og det samme gælder for denne opskrift på Skydej, hvor man ikke skal lade sig afskrække af, at tøjet bliver lidt griset til. I denne serie af blog posts deler vi alverdens lege og aktiviteter for børn, hvor fællesnævneren er, at aktiviteterne udvikler børnene, og at både børn og tøj kan blive lidt snavset undervejs.

På den sjove måde selvfølgelig. Vi har samlet en række aktiviteter fra hele verden, som giver børnene mulighed for at være kreative og udvikle selvtillid – og som lærer dem noget om andre kulturer. Der er syv temablogs i serien, se mere på siden med børneaktiviteter.

Hvad er Skydej?

Skydej er navnet på en sjov aktivitet, der kommer hele vejen fra Chile. Med helt almindelige husholdningsingredienser kan I lave en let og luftig "dej", som kan antage mange forskellige former og strukturer for så at ende med at blive til pulver igen til sidst. Du kan tilsætte farve eller duft for at give børnene en ekstra sanseoplevelse.

Man kan lære meget af at lave Skydej

At lave Skydej er velegnet til børn mellem 3 og 7 år (under opsyn af en voksen). Ved at følge "opskriften" lærer børnene at følge en vejledning for at få et fantastisk resultat – en evne, der er meget nyttig her i livet! At lave og lege med Skydej er en meget sensorisk oplevelse. De kan bruge timer med hænderne i dejen, hvilket i øvrigt også styrker de små muskler i hænderne til at arbejde med saks og papir – uden de lægger mærke til det. Men der skal også en del planlægning og udmåling til for at lave dejen, så der er masser at lære for de små.

Sådan laver du Skydej: Ingredienser

Den allervigtigste ingrediens er børnenes fantasi, og at du giver dem lov til at stå i mel op til albuerne. Børnene vil elske at lave Skydej og ikke skulle tænke på om tøjet bliver snavset eller omgivelserne bliver griset til. Du skal bruge:

 • En stor skål eller beholder
 • 4 kopper mel
 • ½ kop olie
 • Skræl af 2 appelsiner
 • Et drys kanel

Hvis du ikke har et kop-mål er blandingsforholdet: 8 dele mel til 1 del olie for at få den rigtige konsistens. (Det er også god træning for de ældre børn at regne på at få det rigtige forhold.) Andre praktiske foranstaltninger:

 • Et sted, hvor det ikke gør så meget, hvis der bliver lidt snavset.
 • Forme og redskaber, så dejen kan formes, når den er lavet.
 • En stor plasticpose, så du kan gemme dejen i køleskabet til en anden dag.
 • Frugtfarve eller andet spiseligt farvepulver.

Opskriften på hjemmelavet Skydej

Først skal der måles, vejes og blandes.

 • Hjælp først børnene med at måle mel og olie af.
 • Bed dem om at finde forme og redskaber i køkkenet, som de skal bruge, når dejen er klar.

Og så kommer vi til den del af legen, der griser lidt mere.

 • Bland mel og olie i en stor skål.
 • Brug en ske først, hvis det er nemmere – eller du kan opfordre børnene til at blande og ælte dejen med hænderne.
 • Lad børnene eksperimentere med dejen, og stil dem en masse spørgsmål undervejs, som f.eks. hvordan dejen føles eller hvad der sker, når de blander ingredienserne med hænderne

Du kan eventuelt tilsætte appelsinskal og kanel for at give en ekstra sensorisk oplevelse, og måske også frugtfarve. Det er perfekt, når dejen nemt kan presses ned i formene, og børnene har mel på hænderne og kan fortælle dig alt om, hvor vigtigt det er, at ingredienserne er afvejet korrekt. Og skulle der komme lidt fedtpletter på tøjet undervejs, så pyt.

De går nemt af i vask. Du skal bare komme lidt Bio-tex Superkoncentreret vaskemiddel direkte på pletten og gnide let. Vask så på den højeste temperatur, som tøjet tåler. Tjek tøjets vaskeanvisning, før du begynder at behandle pletten. Du kan finde mange flere tips til pletfjerning her.

Har du opskriften på en sjov leg, der gerne må grise?

Hvad synes du om vores hjemmelavede Skydej – har du prøvet den endnu? Del dine tanker med os i kommentarfeltet nedenfor