Gamle børnelege – en sjov dag med hele familien

Få inspiration til mange timers sjov og ballade med dit barn. Sæt gang i familiefesten med vores guide til underholdende gamle børnelege. Se guiden her »

Lær dit barn om lege fra gamle dage

Er dit barn nysgerrig på, hvordan det var at være barn før opfindelser som computeren gjorde sit indtog? Hinke med og uden hinkesten, dåseskjul, rødt lys stop og “Jeg melder krig mod” er eksempler på sjove gamle børnelege, som dit barns bedsteforældre med stor sandsynlighed har leget, dengang de var børn.

Dengang fik børn masser af frisk luft og røde kinder, da meget leg foregik udendørs. I dag finder mange børn glæde ved at se tegneserier eller spille spil på deres iPad.

Få inspiration til mange timers sjov og ballade med dit barn med vores guide til underholdende gamle børnelege.

Storlegedag med gamle børnelege

Sæt gang i familiefesten med vores guide til sjove gamle lege, som de legede i ”gamle dage”. Her kan hele familien stifte bekendtskab med lege som pustebold og rødt lys stop. Måske kender nogle familiemedlemmer allerede de gamle lege og kan forklare dem til resten af familien, hvis ikke kan I blot læse vores guide.

Vi håber I får en sjov dag, som forhåbentlig også kan vække nogle gode minder hos flere i familien. Om ikke andet får I skabt nogle nye gode minder sammen.

Pustefodbold

Antal: fire personer

Det skal du bruge: En hård vatkugle eller en rund tot vat + 6 køkkenrullerør

Denne gamle leg er perfekt til regnvejrsdage, hvor I med få midler kan omdanne spisestuen til en fodboldturnering. Og en ting er sikkert – I bliver forpustet af grin! Brug jeres spisebord som ”fodboldbane”, indret den med et mål og en målmand i hver ende.

Som i en almindelig fodboldkamp gælder det om at få bolden i mål, men i stedet for at bruge benene, skal deltagerne puste i paprøret og med lungernes kraft få kuglen i mål. Ryger kuglen ud over bordets kant, er der dommerkast. Er I flere til denne gamle leg, kan I aftale, at hver gang der scores, bliver en af spillerne skiftet ud.

Dåseskjul

Antal: Fra fire personer og opefter. Det skal du bruge: En dåse, en spand eller en anden beholder.

Den populære gamle leg dåseskjul er en mere avanceret form for gemmeleg. Til at begynde med vælges én deltager til at være ”fanger”. Dåsen placeres på jorden, og fangeren tæller til 100, imens de resterende deltagere gemmer sig. Når fangeren har talt til 100, skal denne finde de øvrige deltager. 

Opdager fangeren en person, skal han løbe hen til dåsen og råbe ”Sofie i dåsen”. Opdager Sofie, at hun er blevet fundet, inden fangeren når hen til dåsen, kan hun prøve at se, om hun kan nå hen og sparke til dåsen, før fangeren når der hen. Lykkes det må Sofie gemme sig igen, men denne gang skal fangeren kun tælle til 75.

Rødt lys stop

Det skal du bruge: Et tov eller kridt

Antal personer: 3-12 deltagere

I denne gamle børneleg gælder det om først at nå målstregen. Inden start skal der vælges en person, som skal agere politimand. Placer herefter tovet på jorden eller tegn en streg med kridt der skal symbolisere målstregen. Politimanden stiller sig ved målstregen, og de øvrige deltagere placerer sig på den modsatte side, 5-6 meter væk fra tovet.

Nu er legen klar til at gå i gang, og politimanden vender ryggen til de øvrige deltagere, og råber ”Grønt lys”. Herefter påbegynder fangeren at tælle til tre. Imens gælder det for de øvrige deltagere om at løbe alt de kan mod målstregen. Når politimanden har talt til tre, siger han ”Rødt lys stop”, og alle deltagere skal stå stille i den stilling, de netop står i. 

Politimanden vender sig om til de øvrige deltagere, bevæger nogle af disse sig, imens politimanden ser det, bliver de bedt om at gå tilbage til startlinjen. Deltageren som først når hen til målstregen, skal være den næste politimand.