Haveidéer til børn

At lave havearbejde med børn er sjovt og givtigt for både dig og børnene.

At lave havearbejde med børn er sjovt og givtigt for både dig og børnene. De lærer en masse ved at opleve naturen og få lov til at lege med jord, planter og blomster – også selvom de bliver lidt snavsede undervejs. Så det er bare med at komme ud og nyde det, uanset hvordan vejret er.

Ved havearbejde bliver børnene snavsede på den sunde måde, og de lærer en masse om naturen undervejs. Nyd en lang dag i haven sammen med børnene, og lav et par af vores sjove haveaktiviteter. Og lad ikke pletter på tøjet spolere morskaben, for dem klarer Bio-tex Superkoncentreret.

Haveidéer med mudder til børn

Når du skal tænke i haveidéer til børn, skal du sørge for at holde det enkelt. Aktiviteterne behøver slet ikke være komplicerede. For børn er der ikke noget bedre end at få gummistøvlerne og hoppe rundt i lidt mudder. Hvis jorden er for tør, så hæld vand ud over til den har den rigtige konsistens, og prøv så et par af idéerne af:

 • Glem alt om strand og vand, og brug en lille spand og skovl til at bygge mudderslotte og lave mudderkager.
 • Slip kreativiteten løs, og hjælp børnene med at male et kunstværk med mudder. Brug fingrene, pinde eller en spatel til at lave nogle fantastiske mudderstrøg.
 • Byg en fuglerede: Tag en lille plastbakke og fyld den med mudder, kviste og græs. Fortæl samtidig børnene om, hvordan svaler bruger mudder til at lave reder.

Når legene involverer mudder, er sikkerheden selvfølgelig vigtig. Hold små mudrede hænder væk fra de små munde – brug ikke jord, der kan være forurenet af dyr og undgå også pottemuld, da det kan indeholde potentielt skadelige bakterier.

Solsikker er den perfekte havestart for børn

At så solsikkerfrø og se blomsterne vokse sig store er en sjov og nem haveaktivitet, der er meget tilfredsstillende før børn. Solsikker elsker varmt vejr, så de skal sås om foråret eller i den tidlige sommer. Følg de tre enkle trin nedenfor:

 1. Læg to eller tre solsikkefrø mellem to stykker fugtig køkkenrulle, så de kan forspire. Hold papiret fugtigt; du kan lægge det på en tallerken eller i en skål. I løbet af et par dage skulle frøene gerne begynde at spire.
 2. Find en plet i haven med masser af sol, grav et 30 cm dybt hul, og så frøene.
 3. Vand frøene.

Efter en uge skulle du gerne kunne se spirerne. Fortsæt med at vande, når det er nødvendigt og lav eventuelt en konkurrence om hvis solsikke, der bliver den højeste! Med denne aktivitet får dine børn virkelig en fornemmelse af naturens kræfter, og hvordan et lille frø kan blive til en stor plante. Du kan opfordre børnene til at følge solsikkernes vækst, måske kan de også lave en fotodagbog.

Havearbejde kan hjælpe børn til at spise sundere

Ved havearbejde lærer børnene noget om naturen på en nem måde. Samtidig får de lov til at blive lidt snavsede og ikke mindst have det sjovt! Men det kan måske også være med til at løse forældres evige problem: At børn ikke vil spise grøntsager. Havearbejde er rigtig godt til at lære børnene om, hvor alt det sunde på deres tallerkener kommer fra og til at få dem til at smage på sagerne.

Der er noget meget tilfredsstillende ved at dyrke sine egne grøntsager og spise dem. Det er f.eks. nemt at dyrke gulerødder, og børnene vil synes det er sjovt at være med til. Sådan gør du:

 1. Find en plet i haven med masser af sol. Løsn jorden, så I laver et lille bed, og bland den løse jord med kompost. Riv jorden og lav lange riller med en blyant.
 2. Bland gulerodsfrøene med lidt sand og drys dem ned i rillerne. Vand, men forsigtigt så I ikke skyller jorden væk.
 3. Giv hver rille et let pres med et fladt bræt for at få optimal kontakt mellem frø og jord.
 4. Husk at vande gulerødderne hver dag, så de vokser op og bliver store og velsmagende!
 5. Når gulerødderne har nået en størrelse, hvor den øverste del er cirka to cm i diameter, er det tid til at trække de gode sager op!