Leg med hinkesten

Har dine børn prøvet at lege med hinkesten? Hinkelege er perfekte til en varm sommerdag, hvor dine børn mangler inspiration til sjove udendørsaktiviteter.

At lege med hinkesten er en leg, som har rødder langt tilbage i tiden. Der er flere forskellige bud på, hvor og hvornår hinkelegen havde sin oprindelse. Nogle mener, at den stammer helt tilbage til 800 f.Kr. i Italien, mens andre mener, den stammer fra Kina. Legen har senere bredt sig til resten af Europa og Danmark, hvor der er blevet produceret hinkesten siden 1800-tallet. Legen er ganske simpel, og passer perfekt til en sommerdag på villavejen.

Rekvisitter til leg med hinkesten

Det er nemt at lege med hinkesten. Det eneste legen kræver, er en hinkesten, et stykke kridt og en fast jævn grund. Legen er perfekt til varme sommerdage, hvor dine børn vil elske at prøve kræfter med sjove udendørsaktiviteter.

Antal: 2-10 personer

Det skal du bruge: En hinkesten og et stykke kridt

Hvor: hinkesten skal helst leges på en fast jævn grund, fliser og asfalt er derfor oplagt.  

Sådan leger du med hinkesten

Hinkelege er blevet en sjældenhed blandt børn i dag på trods af, at der findes mange forskellige lege man kan lege med en hinkesten.

Hinkeruden

Start med at tegne et kvadrat med ni felter. I felterne skrives tallene fra 1-9. Legen går ud på, at du skal forsøge at hoppe fra felt til felt, indtil du er nået hele vejen igennem. Samtidig skal du skubbe hinkestenen frem med et ben, imens du hopper fra felt til felt. Det er ikke tilladt at hvile undervejs eller at stå på stregerne. Er der tale om mindre børn, kan det være en idé at give dem en stav, som de kan støtte sig ved.

Paradis

Tegn en hinkerude, du bestemmer helt selv, hvor mange felter der skal være. Det eneste, du skal gøre er at placere felterne i to rækker ved siden af hinanden, og slutte af med en bue foroven. Buen foroven er kaldet paradis. Sådan gør du Hinkestenen skubbes ind i felt nr. 1, deltageren skal nu samle hinkestenen op, imens denne stadig står på ét ben.

Deltageren skal herefter hoppe over felt nr. 1, og dermed hoppe over til felt nr. 2. Derefter hopper deltageren igennem resten af hinkeruden med hinkestenen i hånden. Når deltageren når til paradiset, skal denne sætte begge fødder ned og vende med et hop. Herefter hopper deltageren tilbage igen. I næste omgang skubber deltageren hinkestenen ind i felt nr. 2. Når deltageren hopper ind i felt nr.

1, skal denne bøje sig ned og samle hinkestenen op, og derefter hoppe videre. Samme system fortsætter indtil, at deltageren er nået hele vejen igennem. Vinderen er den deltager, som når hele vejen i gennem først. Rammer deltageren ikke det aktuelle felt med hinkestenen, rammer deltageren stregen eller andet i den dur, går turen videre til næste deltager. Når det bliver deltagerens tur igen, starter denne, hvor den sidst røg ud.

Sneglen

Form hinkeruden som en snegl. Dette gøres ved at tegne en stor cirkel eller bue, og herefter arbejde sig ind ad til et afsluttende felt. I denne leg eksisterer de samme regler som i hinkeruden, og det gælder ligeledes om at nå ind til midten med sin hinkesten. Måden de to lege adskiller sig på er, at deltagerne som når ind til det afsluttende felt får lov til at skrive deres navne i et af felterne.

Herefter er den kun den deltager, hvis navn der står på feltet, som må stoppe op i dette felt og hvile sig. Til sidst vil alle felter være optaget, og vinderen er den, som formår at komme helt ind til midten til sidst. Savner du inspiration til andre sjove udendørsaktiviteter? Så gå på udkig i vores store arkiv, som er fyldt med sjove aktiviteter for børn. Du finder dem her.