Sådan bygger du en drage

Der er noget magisk over at flyve med drage, og derfor børn synes, det er så fantastisk.

Der er noget magisk over at flyve med drage, og derfor børn synes, det er så fantastisk. Det er nemt at bygge sin egen drage, og det koster heller ikke ret meget ­– du vil sikkert have det meste derhjemme allerede. Så mangler du bare en dag med god vind.

Materialer til dragen

  • Et stort stykke letvægtsstof , ca. 1 x 1 m
  • 2 bambusstænger á ca. 1 meters længde
  • En 30 cm lang bambusstok eller trædyvel
  • Klips og klipsemaskine
  • Line
  • Saks

Hvis dine børn vil være med, når du bygger dragen (og det bliver nok svært at stoppe dem!), så sørg bare for, at de er under opsyn, når de håndterer saks, klipsemaskine og bambusstokke.

Sådan laver du en højtflyvende drage

1. Brug bambusstængerne som linealer, og klip et stykke stof på 1 x 1 meter.

2. Fold stoffet på den lange led og en gang til på den lange led.

3. Vend stoffet om (hvis nødvendigt), så de åbne sider er øverst, ikke de foldede.

4. I den ene ende, fold de to øverste hjørner ind mod midterfolden, så der da dannes en trekant (se figur 1). Klip langs den diagonale fold. Pas på du ikke klipper ned i lagene nedenunder. how to fly a kite Figur 1 & 2 5.

Fold nu den anden ende af stoffet diagonalt fra bunden og til det nye hjørne, der er skabt i toppen af yderkanten (det vil danne en lang trekant – se figur 2). Klip langs folden. Pas på du ikke klipper ned i lagene nedenunder.

6. Bred nu stoffet ud, og du skulle gerne stå med en sekskantet form (se figur 3).

7. Nu skal du lave kanaler til dragens skelet. Anbring en bambusstang ovenpå stoffet fra top til bund, så der dannes en anden trekantet form på den ene side (se figur 3). Fold stoffet over toppen (figur 4) og træk bambusstangen ud, så folden bevares.

8. Sæt klips langs folden ca. 2 cm fra kanten (figur 5 og 6). Det vil skabe en kanal, som holder din bambusstang på plads. Making kites for kids Figur 3-6

9. Gentag på den modsatte side. Indsæt bambusstængerne i kanalerne. Hvis der er nok stof for enden, kan du lukke kanalerne med klips, så stængerne bliver holdt på plads.

10. Tag nu et af de større stykker overskydende stof, som du klippede af, og brug en klipsemaskine til at lave en kanal, der passer til den lille bambusstang (se figur 7). Du skal bare folde stoffet omkring bambusstangen og klipse det sammen, så der dannes en kanal. Making kids kites Figur 7 & 8

11. Indsæt den lille bambusstang og klips kanalen fast på tværs af dragen, ca. en tredjedel til halvvejs nede (se figur 8). Sørg for at lave en åbning i den ene ende, så du kan fjerne bambusstangen, hvis dragen skal rulles sammen og opbevares.

12. Klip et stykke line på 1,5 meter og klips den fast i hver ende af dragens vinger (se figur 9). Når du gør det, er det bedst at lægge snoren dobbelt og klipse den fast med tre klips, så lukningen holder godt.

13. Til sidst skal du finde midten af snoren, og binde resten af din line fast dér, så har din drage fået en hale. Dragen er nu klar til at flyve! Making and flying kites Figur 9

Sådan flyver du med en drage

Det er nemt at flyve med drage – stå med vinden i ryggen og rul lidt line ud, så dragen løfter sig fra jorden, giv gradvist mere og mere line, så dragen flyver højere og højere til vejrs. Men der er et par vigtige sikkerhedsregler, som du skal fortælle dine børn: Man skal altid flyve med en drage på åbne arealer, hvor der ikke er træer, veje eller luftledninger i nærheden. Se dig for, når du flyver med din drage, så du ikke falder ned ad en skrænt eller løber ind i noget.

Det kan lyde indlysende, men mange børn bliver så optaget af deres nye drage, at de ikke ser sig ordentligt for. Vær opmærksom og flyv ansvarligt med din drage: Det kan være farligt for andre mennesker, når du haler dragen ned igen på jorden. Du skal også holde dragen væk fra dyr i området.