Udendørs sjov og naturaktiviteter for børn

I haven, i parken eller på altanen – der er mange muligheder for at lave noget sjovt, der ikke koster en formue.

Her er forslag til en række enkle naturaktiviteter for børn. I haven, i parken eller på altanen – der er mange muligheder for at lave noget sjovt, der ikke koster en formue.

Frøindsamling

Mange blomster og træer er startet som små frø. Og de fleste planter omkring os indeholder frø  – fra egetræer og tomater til bananer. Kig jer omkring i køkkenet, haven og parker og se hvor mange forskellige frø, I kan finde. Når I har en lille samling og har fundet ud af, hvad det er, så kan I enten så dem i jorden eller tegne en tegning af, hvad frøet kan blive til.

Bladcollage

Der er nedfaldne blade overalt. I kan finde dem på gaden, i haven, i vindueskarme og i jeres lokale park. Hvor mange forskellige typer, farver og former kan I finde? Saml så mange I kan, og hjælp børnene med at finde ud af, hvor bladene stammer fra – snak f.eks. med naboer og venner, kig i bøger eller spørg en parkmedarbejder. Bagefter kan I tegne bladene eller lave en collage.

Gnidebilleder af bark

Alle træsorter har forskellig bark. Lær børnene at kende forskel. Næste gang I besøger en park eller er i haven, så tag et par stykker papir med og nogle voksfarver. Når I finder et træ med en interessant bark, så læg papiret henover og gnid voksfarven over papiret. Så overfører I et billede af barkens struktur til papiret.

Jagt

Tag børnene med på dyresporsjagt efter en regnbyge. Led efter dyrespor, og se om børnene ved, hvad det er for dyr, der har sat sporene. Er der andre tegn på, at der har været dyr i nærheden? Afgnavede blade, knækkede grene eller fuglefjer? Hvad er smukt i naturen? Og hvad er uhyggeligt, kedeligt eller interessant? Hvad kan dine børn bedst lide i naturen?