Skip to content
Oliepletter på tøjet?

Oliepletter på tøjet?

Fjern oliepletter

Der findes pletter, og så findes der oliepletter. Oliepletter er desværre lette at få på tøjet, og det hører ikke til sjældenhederne, at man har fået lidt olie på hænderne og pludselig har oliepletter på bukser og jakke. Det kan være, at kæden er røget af cyklen på vej til arbejde, og du lige skulle sætte den på igen uden at have noget papir ved hånden.

Før du ved af det, får du lige rettet på skjorten, og ulykken er sket. Det kan også være du lige hældte lidt olivenolie over salaten inden den kom på bordet, og fik sprøjtet lidt olie på den hvide skjorte. Heldigvis er der råd, hvis du har fået oliepletter på tøjet. Der er nemlig flere måder at fjerne oliepletter fra dit tøj, som du kan læse herunder.

 

Hvordan fjerner man oliepletter fra tøj

Gør noget ved oliepletter hurtigst muligt. Jo hurtigere du begynder at bekæmpe oliepletter, desto hurtigere er den væk. Såre simpelt. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal smide alt, hvad du har i hænderne for at fjerne oliepletten, men venter du i mange timer eller endnu værre i dage, kan det have en ærgerlig konsekvenser for, om du får dit tøj rent fra oliepletter.

Læs tøjets vaskeinstruktioner. Som altid er det vigtigt at læse instruktionerne på tøjet, inden du går i gang med at fjerne oliepletter. Har du spildt på et særligt fint stykke tøj, kan det være, der skal andre midler til.

Fjern pletten fuldstændig før du vasker tøjet i maskine. Det kan være fristende at satse på, at pletten går væk i vask, men det er ofte en rigtig dårlig ide, da varmen fra centrifugeringen får pletten til at størkne.

Dup pletten forsigtigt for at fjerne olien fra tøjet. Brug et stykke køkkenrulle, bomuld eller lignende for at fjerne den overskydende olie, der endnu ikke har sat sig i tøjet. Dup blidt fra begge sider. Vær forsigtig, og sørg for, at du ikke gnider det yderligere ind i tøjet.

Fjern oliepletter fra hverdagstøj

Til traditionelt hverdagstøj er der et enkelt middel, der nok skal hjælpe dig med at få fjernet oliepletter fra dit tøj. Vores pletspray er designet med henblik på at få bugt med netop fedt og oliepletter fra dit tøj.

  • Hurtigst muligt skal du spraye tøjet med oliepletter med pletspray.
  • Lad det ligge i 5 minutters tid, så det får lov at synke ind i tøjet og bearbejde pletten i dybden.
  • Derefter skal du rense pletten under vandhanen i varmt vand.
  • Dette burde opløse de fleste oliepletter, men er den endnu ikke forsvundet, kan du gentage processen.
  • Når oliepletten er væk, kan du vaske dit tøj efter de påskrevne vaskeinstruktioner.

Fjern oliepletter på sart og særligt delikat tøj

Noget tøj kan ikke tåle den ovenfor nævnte behandling, og der skal tages andre midler i brug. Har du eksempelvis fået oliepletter på noget undertøj eller af et andet materiale som eks. silke, der ikke tåler brug af pletspray, kan følgende fremgangsmåde være din redning.

  • Dæk pletten i babypulver, talkum eller lignende.
  • Lad tøjet med den overdækkede plet hvile et varmt sted natten over, mens pulveret suger olien til sig. Vær opmærksom på, at den ikke skal under direkte varme, da det kan betyde, at olien sætter sig yderligere.
  • Fjern pulveret, og gentag processen endnu en gang, hvis oliepletten ikke er forsvundet.
  • Vask tøjet efter vaskeinstruktionen, når pletten er helt væk.