Skip to content
Vask af uld - Tips til vask af uldtrøjer, halstørklæder og huer

Tips til vask af uld

I løbet af de kolde vintermåneder er uldtrøjer, huer og halstørklæder næsten uundværlige. Desværre er uld et skrøbeligt materiale, og du skal være meget forsigtigt ved vask af uld. Selvom uld er et slidstærkt materiale, og effektivt holder os varme, kan stoffet nemt gå i stykker i vask. Ved vask af uld skal du både være opmærksom på at anvende det korrekte vaskemiddel, den rigtige teknik og temperatur. Vi har samlet nogle gode råd, så du sikrer dig, at din bedste uldtrøje ikke bliver ødelagt i vask.

 

Guide til at håndvaske uld

Håndvask er anset for at være den sikreste måde at vaske uld. Du har fuld kontrol over, hvordan materialet bliver håndteret. Nye vaskemaskiner kan i dag efterligne en håndvask, men de fleste uld-elskere foretrækker stadigvæk en spand med vand.

 • Fyld en spand med lunken vand. Uld skrumper i varme temperaturer, så det er vigtigt, at vandet ikke er for varmt. Heldigvis er de fleste uldvaskemidler i dag udviklet til at være ligeså effektive i koldt vand.
 • Tilføj vaskemiddel i vandet. Det er bedst at anvende uldvaskemiddel eller vaskemiddel, der er udviklet til skrøbelige tekstiler. Anvender du vaskepulver, kan du bruge hænderne til at røre rundt i vandet, indtil vaskepulveret er helt opløst.
 • Tilføj din uldtrøje, hue eller halstørklæde til vandet, og rør forsigtigt rundt i vandet. Sørg for ikke at strække i ulden. Du kan med fordel efterlade tøjet i spanden i noget tid, så du sikrer dig, at pletten løsner sig.

 

Vask af uld i maskinen

Har du ikke tid til at håndvaske dine uldtrøjer og huer, eller foretrækker du at anvende vaskemaskinen, kan det sagtens lade sig gøre. Du må dog aldrig vaske uld i vaskemaskinen ved en almindelig vask. Husk på, at uld er sart og kræver lidt ekstra opmærksomhed. Mange vaskemaskiner er i dag rigtig gode til at efterligne en håndvask, og kan i nogle tilfælde være mere skånsomme for materialet end en håndvask.

 • Du kan vælge at putte genstandene direkte i maskinen eller ligge det i en vaskepose for ekstra beskyttelse.
 • Tilføj uldvaskemiddel til maskinen.
 • Vi anbefaler ikke at sætte temperaturen til mere end 30 grader – gerne mindre, hvis din vaskemaskine tillader det.
 • Uld tørrer bedst, når det ligger helt fladt – undgå at hænge uld op på en tørresnor. Når ulden næsten er tør, kan du anvende hænderne til at rette trøjen eller huen tilbage til den rigtige form.

 

Er din uldtrøje skrumpet i vask?

Selvom du er meget forsigtig ved vask af uld, kan der ske en fejl – og der skal kun én fejl til, før din yndlings uldtrøje er skrumpet til en størrelse, som passer bedre til et barn. Følger du disse 6 trin, kan du måske være heldig og redde din trøje:

 1. Gennemblød din uldtrøje i en opløsning af varmt vand og to spsk. baby shampoo eller en tilsvarende mængde uldvaskemiddel.
 2. Lad uldtrøjen ligge i blød i 15 minutter. Det er nok til at opløsningen får fibrene i uldtrøjen til at slappe af.
 3. Fjern uldtrøjen og skyl i koldt vand. Brug bløde bevægelser til at presse vandet ud af trøjen.
 4. Rul uldtrøjen ind mellem to rene og tørre håndklæder. Formålet er at fjerne så meget vand som muligt fra trøjen.
 5. Stræk forsigtigt i trøjen indtil det ligner, at den nogenlunde er tilbage i en passende størrelse.
 6. Lad den ligge i 1 time. Gentag processen, hvor du trækker forsigtigt i trøjen.