Skip to content
Vaskesymboler Biotex

Vaskesymboler

Hvad betyder vaskesymbolerne på dit tøj? 

Få et overblik over vaskesymbolerne og deres betydning 

Guide til vaskesymbolernes betydning 

Vaskesymbolerne på tøjets vaskeanvisninger fortæller om, hvordan du skal vaske, tørre, stryge og blege dit tøj – og tager dig gennem alle de vigtige trin, når du gerne vil passe på ordentligt på dit tøj.

Vaskesymbolerne er yderst vigtige at følge, hvis du ønsker, at dit tøj skal holde sin form, farve og kvalitet. Når du vasker, er det derfor en god ide at kende de forskellige vaskesymboler i tøjet samt deres betydning. Nedenfor finder du en oversigt over forskellige vaskesymboler, så du kan blive klogere på, hvad de betyder. 

Vaskesymboler med grader 

Vaskesymboler der illustrerer en skål med vand og et tal, indikerer hvor mange grader, tøjet skal have. Står der for eksempel 30, betyder det, at tøjet ikke tåler at blive vasket på mere end 30 grader. Det samme gælder, hvis der står 40, 60, 90 eller 95.

Hvis der er en streg under skålen med vand, er det en anbefaling, at du vasker tøjet på et skånsomt program. Er der to streger under skålen, skal du vaske det på et ekstra skånsomt program – fx et uldprogram.

Vaskesymbolet med en hånd i vandet betyder, at du bør vaske tøjet i hånden, og er der et kryds over skålen, må du slet ikke vaske tøjet. I sådanne tilfælde er det ofte fordi, at tøjet skal til rens. 

Vaskesymboler for tørring af tøj 

Vaskesymbolerne for tørring af tøj er oftest firkantede. Er der en prik i en cirkel, må tøjet gerne tørres i en tørretumler, så længe det sker ved lave temperaturer. To prikker i cirklen betyder, at tøjet kan tørres ved almindelig temperatur i tørremaskinen. Er der derimod et kryds over cirklen i firkanten, må du ikke tørre tøjet i tørretumleren. 

Vaskesymboler for kemisk rens 

En cirkel med et bogstav er en anvisning, som udelukkende bruges af renseriet, hvis dit tøj bliver sendt til rens. Bogstavet indikerer nemlig, hvilken type væske, der skal bruges til at rengøre tøjet. Dette vaskesymbols betydning er derfor ikke så vigtig for dig.  

Er der en streg under cirklen, skal tøjet renses skånsomt, og er der et kryds henover cirklen, må tøjet ikke blive renset kemisk. 

Vaskesymboler for strygning 

Dette vaskesymbol er let at kende, da ikonet er formet som et strygejern. Er der et kryds henover strygehjernet, må tøjet ikke stryges. Er der derimod prikker på strygeikonet, betyder det, at tøjet gerne må stryges. Her skal du dog være opmærksom på, hvor varmt strygejernet må være. Antallet af prikker indikerer nemlig, hvor varmt strygejernet må blive.

1 prik – op til 110 grader

2 prikker – op til 150 grader

3 prikker – op til 200 grader 

Mange forskellige vaskesymboler 

Der findes mange forskellige vaskesymboler i forbindelse med vaske- og tørreanvisninger, i denne guide har vi valgt kun at inddrage dem, du oftest støder på. Støder du på et symbol, som ikke er med i denne artikel, findes der mange andre gode guides på nettet.