Skip to content
Hvordan vasker man tøj?

Hvordan vasker man tøj?

Lær at vaske tøj

Det kan for mange lyde som et banalt spørgsmål, der ikke kræver meget betænkning. Ikke desto mindre er der rigtig mange, der kan have gavn af et par gode tips og tricks omkring, hvordan man bedst vasker tøj. Hvad enten du er erfaren husmor eller nybagt forælder, der for første gang skal vaske babytøj, kan det være nyttigt med et par gode tips og tricks i ny og næ.

Så risikerer du ikke, at farverne på dit tøj løber ud, eller, at den nye sweater du lige har købt pludselig er skrumpet til børnestørrelse. Læs denne guide, og bliv ekspert i, hvordan du vasker tøj. Tøjvask behøver nemlig ikke at være en videnskab.

 

Tøjvask – Det helt basale

Når du skal vaske tøj, er der et par få afgørende trin, der hjælper dig med at sikre de bedste vaskeresultater:

  1. Tjek og følg vaskeinstruktionerne på dit vasketøj - Se vaskesymboler her, hvis du er i tvivl om noget.
  2. Anvend det rigtige vaskemiddel – og pulver og den rigtige mængde til det tøj du vil vaske.
  3. Sorter dit tøj i farve og type inden du vasker.

Følger du disse 3 små trin, er du godt på vej til din første succesfulde vaskeoplevelse. Du må ikke lade dig afskrække af tidligere dårlige oplevelser med tøjvask. Det er nemt nok, når først man har gjort det et par gange. Du finder også hurtigt ud af, hvilket noget af dit tøj, der skal vaskes sammen, og hvordan det skal vaskes. Så bliver tøjvasken hurtigt en leg.

Sådan undgår du:

Dårlig lugt

Der er typisk to årsager til, at dit vasketøj kan lugte, når det kommer ud af vaskemaskinen:

  1. Det har ligget for længe efter vaskemaskinen er kørt færdig.
  2. Vaskemaskinen skal gøres rent.

Begge dele er heldigvis nemme at tage hånd om. Du kan med fordel stille et ur, så du ikke glemmer vasketøjet, når vaskemaskinen har kørt færdig. I en travl hverdag kan det også svært at huske på, at vaskemaskinen ligesom opvaskemaskinen skal plejes en gang imellem.

Gør det til en vane at tjekke filteret og rense skuffen til vaskemidlet en gang om måneden. Du kan med fordel bruge en tandbørste og noget varmt vand til at rense skuffen, hvis der er nogle områder, der er svære at komme til. Du kan læse mere om, hvordan man fjerner den dårlige duft i vaskemaskinen her.

Stift tøj

  1. For meget vaske- eller skyllemiddel.
  2. Forkert vaske-eller skyllemiddel til den slags tøj du har vasket.

Følger du vaskeanvisningerne om dosering på tøjet, burde du ikke have nogle problemer med stift vasketøj. Du kan læse mere om, hvor meget vaskemiddel man skal bruge her.

Stædige pletter

Nogle pletter er ikke lige sådan at få af tøjet i en almindelig vask. Prøv at bruge en pletspray, når du vasker. Alternativt kan du blødgøre pletten inden du sætter vasken i gang. Følger du disse enkle, men effektive råd er du godt på vej til at blive en sand ekspert i, hvordan man vasker tøj. God fornøjelse.