spring til indhold
  1. Hjem/
  2. Vasketips/
  3. Opdag fordelene ved koldvask!
alt om koldvask

Opdag fordelene ved koldvask!

Solid grøn baggrund
Koldvask indebærer, at man vasker ved en lave temperatur. Det har vist sig at være en klog strategi. Læs mere her!

Koldvask indebærer, at man vasker ved en lave temperatur.Det har vist sig at være en klog strategi, og ikke bare fordi det beskytter og bevarer tøjets farver bedre.Ved at sænke temperaturen når du vasker, sparer du også en hel del energi, hvilket er til gavn for både miljøet og din økonomi.¹

Koldvask og energi

Helt op til 90 % af energien til tøjvask bruges til at varme vandet op.Ved at vaske ved lavere temperaturer sparer du dermed både energi og penge, men frem for alt er du med til at bidrage til en sundere planet.²I løbet af et år tørretumbler vi cirka 175 kg vasketøj pr. person. Hver gang du vasker en 4 kg maskine på 40 °C i stedet for 60 °C, reducerer du dit energiforbrug med cirka 0,6 kWh. Det giver ikke bare mere luft i økonomien, det har også en stor indvirkning på miljøet.² Hvis du i stedet vælger at sænke temperaturen fra 60 °C til 30 °C, kan du spare op til 50 % på energiforbruget.³ Med andre ord: Hver grad gør en forskel!

Bliver det rent?

Den typiske indvending er, at vasketøjet ikke bliver rent og lækkert ved koldvask. Men Biotex vaskemiddel er allerede effektivt ved 30°C. Ud over at du sparer tid, er det mere skånsomt for dit tøj, dit energiforbrug og ikke mindst vores klode.⁴Dit vasketøj bliver med andre ord rengjort for genstridige pletter og uønsket lugt, præcis som når du vasker ved højere temperaturer.Det skyldes i høj grad, at moderne vaskemiddel består af andre indholdsstoffer, end det gjorde for nogle år siden.I dag er der enzymer i vores vaskemiddel, som er beregnet til at være mere effektive i koldt vand,⁴så du kan blive ved med at være hård mod pletter, men skånsom mod miljøet. Det er blandt andet det, der gør det Biotex Color flydende vaskemiddel effektivt helt ned til 30 °C.Flaskerne er desuden fremstillet af 97 % genbrugsplast og kan genbruges 100 %.⁵ Pletter fra fx blod, græs og sminke skal altid vaskes i koldt vand, da man ellers risikerer, at de bliver permanente. Derudover må vi ikke glemme, at der er andre faktorer, der har betydning for, hvor rent dit vasketøj bliver,fx hvor meget tøj du kommer i vaskemaskinen, og hvor meget vaskemiddel du bruger.⁴

Spar energi, når du vasker!

Her får du tre konkrete tips:

  • Fyld maskinen! En halvfyldt maskine bruger stort set lige så meget energi som en fyldt maskine.

  • Drop tørretumbler og tørreskab, og lad i stedet vasketøjet lufttørre. Gerne udendørs!

  • Koldvask så vidt muligt, og vask altid ved så lave temperaturer som muligt. Du kan næsten halvere energiforbruget ved at gå fra 60 °C til 30 °C!

¹https://www.electroluxhome.se/vitvaror/aktuellt-vitvaror/varfor-30-ar-det-nya-40-inom-tvatt/

²https://www.hsb.se/stockholm/brf/gravyren/miljo/nagra-enkla-tips-att-spara-energi/

³Kampagnemateriale OMO ”Teoretisk besparelse ved at sænke temperaturen fra 60 til 30 grader på et bomuldsprogram (31 maskiner)”

http://coldwatersaves.org/#app

https://www.via.se/tvatt/tvattmedel/produkter/via-color-flytande-1.html