spring til indhold
fjern mug fra tekstil

Fjern mug fra tekstil

Se denne guide fra Bio-tex, så du ikke er i tvivl om, hvordan du fjerner mug på tekstil. Så bliver det ikke nemmere - se mere her.

Det er ikke helt ualmindeligt, at svedigt træningstøj, der har været glemt i en taske, eller en borddug, som har ligget gemt i en fugtig kælder, til sidst begynder at mugne og lugte dårligt. Du kan undgå mug på stof ved ikke at lade færdigvasket tøj ligge i maskinen for længe, men i stedet tumble det eller hænge det til tørre med det samme. Men hvis du tilfældigvis glemmer både vasketøjet og træningstøjet, så er det altså ikke jordens undergang, fordi mug på tøj og andet stof oftest er rigtig nemt at fjerne.

Du kan forbehandle mugpletterne med et pletfjerningsmiddel, som fx Biotex Tabort. Hvis der ikke er nogen mugpletter, men muglugten derimod er stærk, så kan du som alternativ lægge tøjet i koldt vand, tilsætte lidt eddike og lade det ligge i ca. 15 minutter, inden du lægger tøjet i maskinen. En tommelfingerregel er, at mug vaskes bedst ud ved høje temperaturer, men du skal selvfølgelig følge vaskeanvisningerne på tøjet.

Vask mug væk ved hjælp af 3 enkle trin

  1. Hæng først tøjet ud til luftning, og brug en blød, lille børste til at fjerne så meget som muligt af det synlige mug. Hvis tøjet er lyst eller hvidt, så skal du bare hænge det ud i solen, fordi stærkt sollys faktisk hjælper til at fjerne mug på stof og tøj. Tænk derimod på, at mørkt eller kulørt tøj kan falme, hvis det hænger ude i solen for længe.

  2. Du kan forbehandle mugpletten med et pletfjerningsmiddel, som fx Biotex Tabort. Test det gerne først på indersiden af en fold eller en anden mindre synlig del af tøjet for at sikre dig, at stoffet tåler behandlingen. Lad det virke i nogle minutter, inden du lægger tøjet eller stoffet i vaskemaskinen.

  3. Vask dit stof/tøjet i vaskemaskinen. Brug så høj temperatur, som vaskeanvisningen anbefaler for at få den bedst mulige effekt.

Ekstra tip, hvis du ikke har et pletfjerningsmiddel derhjemme: Nogle mugpletter forsvinder, hvis du ladet stoffet ligge i blød i ymer i et døgn, inden du maskinvasker det.

Lugter stoffet stadig af mug, selvom det ikke kan ses?

Så hælder du cirka en halv deciliter eddike på stoffet (brug mere, hvis stoffet er tykt, eller hvis det drejer sig om mange stykker tøj), og lad det virke i 10 minutter. Vask det derefter, som du plejer, i maskinen.