spring til indhold
Hvid skjorte på en vaskelinie

Guide til at fjerne pletter fra hvidt tøj

Med disse gode råd kan du få bugt med pletterne på det hvide tøj, sørge for dit hvide tøj forbliver hvidt, og få kedeligt stof til at se pænt ud igen.

Du behøver ikke at være ekspert i tøjvask for at vide, at hvidt tøj kan miste deres glans over tid – enten fordi det er blevet vasket mange gange, eller fordi tøjet samler pletter hist og her over tid. Med disse gode råd kan du få bugt med pletterne på det hvide tøj, sørge for dit hvide tøj forbliver hvidt, og få kedeligt stof til at se pænt ud igen.

Sådan vasker du hvidt tøj

Trin 1: Sorter dit vasketøj

Det er vigtigt at adskille mørkt tøj fra hvidt, inden du vasker det. En almindelig årsag til misfarvning på hvidt tøj er, at man vasker det sammen med mørkt tøj – da det mørke tøj vil miste lidt farve under vask, som det hvide stof suger til sig. Det er samtidig vigtigt, at du ikke vasker hvidt tøj sammen med tøj, der er meget beskidt – f.eks. mudret tøj. Under vask vil mudderet, ligesom ved det mørke tøj, overføres til det hvide uanset, hvor meget vaskemiddel du anvender.

Trin 2: Opdel efter stoftype

Hvidt tøj er mere tilbøjeligt til at opsnappe fnug og fibre fra andet tøj, og derfor er det ligeledes vigtigt at opdele tøjet i bunker efter tekstiltype. Håndklæder og lagner skal i en bunke og bomuld og linned i en anden. Dermed behøver du ikke at være bekymret for at variere temperaturen, eller anvende forskellige metoder til at tørre tøjet.

Fjern pletter på hvidt tøj

Det kan være svært at fjerne pletter fra hvidt tøj, og ingen metoder garanterer at pletten forsvinder helt – det afhænger både af plettypen og tekstilet. Det altafgørende er at fjerne pletter på hvidt tøj så hurtigt som muligt, jo hurtigere du fjerner pletter, jo bedre bliver resultatet. Følg disse trin, når du skal behandle pletter på hvidt tøj.

  1. Skrab alt synlig snavs af tøjet. Dup alt væske af tøjet med en klud – start på ydersiden af tøjet og gentag på indersiden efterfølgende.

  2. Påfør Bio-tex White Flydende Vaskemiddel direkte på pletten, og dup med en lys klud.

  3. Gennemblød tøjet i koldt vand i 15 minutter.

  4. Vask tøjet med almindeligt vaskemiddel til hvidt tøj i vaskemaskinen.

Genstridige pletter på hvidt tøj

Virker ovenstående trick ikke, kan du i stedet prøve at blege dit tøj med klorin. Klorin fjerner effektivt pletter og misfarvning. Inden du kaster dig ud i at blege dit tøj, er det en god idé at tjekke om tøjet tåler klorin. Viser vaskeanvisningen en trekant med et kryds over, tåler dit tøj ikke klorin. Vær opmærksom på at klorin slider meget på tøjet. Det er derfor ikke et produkt du skal benytte tit, da det vil skade tøjet og kan efterlade skjolder på tøjet.

Sådan gør du:

  1. Tilføj 1-2 dl. klorin i vaskemaskinen

  2. Vask tøjet igen uden klorin