spring til indhold
  1. Hjem/
  2. Vasketips/
  3. Fjern kaffepletter fra tekstil
Fjern kaffepletter fra tekstil

Fjern kaffepletter fra tekstil

Solid grøn baggrund
Har du fået en grum kaffeplet på trøjen, bukserne eller andet tekstil? Læs denne guide fra Bio-tex og fjern kaffepletter nemt og effektivt.

Der findes flere metoder til at fjerne kaffepletter. Der er de moderne varianter, hvor man bruger effektive vaskekapsler og vaskemaskinen for hurtigt at slippe af med pletterne. Desuden findes der jo et godt, gammelt middel i dit køkken, nemlig eddike! Vælg den metode, der passer dig bedst, og efter hvad du har til rådighed derhjemme.

Metode 1: Fjern kaffepletter med pletfjerner og vaskekapsler

Eftersom kaffe er vandopløseligt, så er kaffepletter faktisk rigtig nemme at fjerne fra tøjet. Hvis du har adgang til vand, så kan du hurtigt fjerne det, du har spildt ved at holde tøjet under rindende, koldt vand sammen med en effektiv pletfjerner i form af flydende vaskemiddel. Alt efter tøjets farve kan du fx bruge Biotex White eller Biotex Color flydende vaskemiddel. Kan du derefter lægge tøjet direkte i vaskemaskinen, så er chancerne allerbedst for, at pletten forsvinder med det samme. Fyld maskinen med tøj i lignende farver, og brug gerne Biotex vaskekapsler, som effektivt behandler de misfarvninger, der måtte være tilbage. Sådan!

Metode 2: Fjern kaffepletter med køkkenet alt-i-et-middel: eddike

Hvis du har glemt at købe vaskemiddel og pletfjerner, så kan du finde løsningen i dit køkken i stedet. En flaske eddike kan nemlig bruges til det meste i hjemmet: madlavning, bagning, rengøring og til at slippe af med dårlig lugt. Følg disse enkle trin for at fjerne kaffepletterne ved hjælp af bare eddike:

  1. Start med at suge så meget kaffe op som muligt fra tøjet ved at duppe pletten med husholdningspapir. Husk ikke at gnide eller gnubbe, fordi det kan få pletten til at binde sig mere til stoffet.

  2. Bland derefter 1 spsk. flydende opvaskemiddel, 1 spsk. eddike og 1 deciliter varmt vand til en creme. Test først, om stoffet tåler behandlingen uden at blive misfarvet, ved at påføre en lille mængde på en del af tøjet, som ikke er så synlig. Vent i 5 minutter. Hvis alt ser godt ud, er det bare at påføre cremen på kaffepletten.

  3. Du kan fx bruge en gammel, blød tandbørste til at arbejde cremen ind i fibrene, så kaffepartiklerne løsner sig.

  4. Lad creme virke på stoffet i cirka 30 minutter, og skyl derefter tøjet i koldt vand. Undgå altså varmt vand, fordi det kan gøre, at pletten binder sig endnu mere til stoffet.

  5. Læg derefter tøjet i vaskemaskinen sammen med tekstiler i lignende farver, og vask dem ved 30 grader. (Kaffe går oftest af allerede ved lave temperaturer, især hvis du også har forbehandlet pletten med eddike).