spring til indhold
Generelt billede af en pen på en flaske blæk.

Trin for trin guide til at fjerne kuglepen på tøj

Kuglepenspletter er langt mere normalt end man tror.

Kuglepenspletter er langt mere normalt end man tror. Måske har du haft en kuglepen liggende i lommen som lækker eller måske har børnene rendt rundt med en kuglepen uden hætte på. Heldigvis er det simpelt at fjerne pletterne: alt du behøver er en god blækfjerner og lidt tid. Følg nedenstående guide til, hvordan du fjerner kuglepen fra tøj.

Fjern pletter fra vandvaseret kuglepenne i 5 trin

I dag er det ofte vandbaseret blæk, der anvendes i kuglepenne. Det er heldigvis super nemt at fjerne fra tøjet, og ofte behøver du ikke at anvende andet end vaskemiddel og varmt vand. Hvis pletten er mere genstridig er det en god idé at forbehandle pletten inden du putter tøjet i vaskemaskinen.

 1. Hvis blækket fra kuglepennen er løbet og lavet en stor plet anbefaler vi at anvende en klud til at tørre det overskydende blæk af. Du må ikke skrubbe eller gnide i pletten, men dup med kluden indtil den bliver tør.

 2. Er pletten meget stor,

  . Lad det sidde i 10 min eller følg anvisningerne på produktet.

 3. Efter du har forbehandlet pletten kan du igen finde kluden frem og duppe endnu mere af blækket væk.

 4. Nu kan du vaske tøjet i vaskemaskinen – gerne alene. Du kan sagtens anvende samme temperatur, som du vasker dit andet tøj i.

 5. Sørg for at pletten er helt væk inden du tørrer tøjet – hvis pletten ikke er forsvundet helt, så gentag forbehandlingen og vask igen.

Fjern pletter på tøj fra sprittusch

Du kan sagtens få pletter af tøjet der kommer fra tusch, men det er lidt mere besværligt. Her anvendes der nemlig oliebaseret blæk, hvilket betyder at vand og vaskemiddel ikke vil hjælpe med at fjerne pletten. I stedet har vi brug for en blækfjerner, som kan nedbryde pletten og gøre det lettere at fjerne.

 1. Begynd igen med at duppe pletten for overskydende blæk. Et godt råd er at anvende mikrofiber klude frem for køkkenrulle, så der ikke sætter sig små papirstykker fast i tøjet.

 2. Anvend sprit eller en aerosol hårspray direkte på pletten. Alkoholen i disse produkter er ekstrem effektiv til at nedbryde oliebaseret pletter. Alternativt kan du også anvende desinficerende gel, som kan købes i de fleste supermarkeder.

 3. Mens pletten stadigvæk er våd skal du vaske den i vaskemaskinen med Bio-tex vaskemiddel. Husk igen at vaske tøjet alene.

 4. Det bedste vil være at lade tøjet lufttørre efterfølgende.