spring til indhold
fjern oliepletter fra tekstil og tøj

Fjern oliepletter fra tøj og tekstil

Få tips til at fjerne oliepletter fra tøj og tekstil for at få fjernet pletten. Vi har samlet vasketips til fjernelse af olie på tøjet her.

Oliepletter har ry for at være næsten umulige at fjerne, men det er heldigvis ikke sandt. Derimod kræver det en smule tålmodighed og lidt snilde for at slippe af med permanente oliepletter. Vigtigst af alt er egentlig, at du vælger metode efter materiale, da det er helt afgørende for resultatet. Vores råd her nedenfor fungerer selvfølgelig også på andre fedtpletter, ikke bare på olie.

Sådan fjerner du oliepletter fra bomuld

Tøj og andre tekstiler af bomuld er ret slidstærke, så du behøver ikke være overdrevet forsigtig, når du skal fjerne oliepletter fra dem. Det eneste, du egentlig skal bruge, er en form for fedtopløsende middel, dvs. noget, som nedbryder fedtpartiklerne, der er havnet på stoffet. Både desinfektionssprit (som kan købes på apoteket) og helt almindelig acetonebaseret neglelakfjerner fungerer fint til det. Sådan gør du:

  1. Sørg altid for først at teste det fedtopløsende middel et sted på tøjet, som ikke er så synligt, for at være sikker på, at stoffet kan tåle opløsningen.

  2. Brug en ren klud, og arbejd opløsningen ind på bagsiden af pletten i stedet for direkte på den. På den måde trykker du fedtet ud af stoffet i stedet for at arbejde det endnu dybere ind i fibrene.

  3. Skyl stoffet med varmt vand, når du har behandlet oliepletten med opløsningen.

  4. Vask det derefter i vaskemaskinen, og følg de almindelige vaskeanvisninger på stoffet.

Fjern oliepletter fra syntetisk materiale

Tøj i syntetiske materialer plejer at være slidstærke, men eftersom visse af dem faktisk kan smelte ved for kraftfuld kemisk behandling eller for høje temperaturer, bør du alligevel være lidt forsigtig, når du behandler oliepletter på disse materialer. Brug derfor et effektivt, men skånsomt, vaskemiddel, som fx Biotex, til at fjerne oliepletter fra tøj eller andre tekstiler af syntetiske materialer. Sådan gør du:

  1. Gnub oliepletten med flydende vaskemiddel.

  2. Lad det virke i 30 minutter, så vaskemidlet bliver fuldstændigt absorberet i pletten.

  3. Skyl stoffet, og vask det derefter i vaskemaskinen. Følg stoffets vaskeanvisning (40 grader er et godt pejlemærke).

Sådan fjerner du oliepletter fra sarte materialer

Har du spildt olie på noget rigtig sart tøj af uld eller silke? Så bør du selvfølgelig være lidt ekstra forsigtig med stoffet, fordi alt for stærke midler eller hårdhændet behandling kan beskadige stoffet endnu mere. Derimod kan det stadig være lige så nemt at fjerne en olieplet fra et sart materiale som fra bomuld eller syntetisk materiale. Det bedste, du kan gøre, er at forsøge at fjerne så meget som muligt af olien fra stoffet, inden du vasker det. Sådan gør du:

  1. Kom et tykt lag absorberende pulver på pletten – bagepulver eller babypudder fungerer godt.

  2. Lad pulveret virke hele natten, og børst det af om morgenen, når pulveret bør have suget det meste af olien op.

  3. Vaskes derefter efter stoffets vaskeanvisninger.