spring til indhold
Fjern rødvinspletter fra tekstil

Fjern rødvinspletter fra tekstil

Fjern rødvinspletter hurtigst muligt med disse råd fra Bio-tex - uanset om det er en våd eller tør rødvinsplet, der skaber problemer.

Den gamle talemåde ”Hvor der handles, der spildes” handler med garanti om rødvinspletter. Rødvin har en evne til at lande på både hvide duge og hvidt tøj, og når der er gang i festen, kan det godt være lidt træls at skulle rive dugen af eller løbe rundt for at forsøge at redde sit festtøj fra permanente rødvinspletter. Men chancerne er bedre, jo hurtigere du handler! Følg vores trin-for-trin-guide for at få det bedst mulige resultat:

 1. Reager hurtigt! Læg en serviet eller klud under stoffet med pletten for at forhindre den i at sprede sig. OBS! Brug helst ikke en farvet serviet, fordi den kan smitte af på stoffet, du gerne vil redde.

 2. Tryk en serviet eller ren klud mod pletten for at suge så meget som muligt af vinen op. Men gnub ikke, for så arbejder du i stedet pletten ned i stoffet.

 3. Sørg for, at pletten ikke tørrer. Tørrede pletter er meget sværere at få af. Hold den fugtig – så er den nemmere at få af, når du har mere tid til at fjerne den. Du kan bruge koldt vand, danskvand eller endda hvidvin! Derimod skal du ikke bruge varmt vand, fordi det kan gøre, at pletten binder sig endnu mere til stoffet.

 4. Et godt, gammelt trick er at hælde salt på rødvinspletten. Dæk den helt, og pres saltet mod det fugtede stof. Saltet absorberer det meste af vinen og hjælper med at trække pletten ud af stoffet.

 5. Fortsæt med at holde pletten fugtet, og tryk samtidig servietten eller kluden ned mod den saltdækkede plet. Efter lidt tid kan du børste saltet væk og tjekke, hvor meget af pletten der er tilbage. Gentag ovenstående, til pletten er helt bleget.

 6. Når du så har mulighed for at vaske dugen eller tøjet i vaskemaskinen, er det en god idé at forbehandle pletten inden vask. Du kan fx bruge Biotex Flydende Vaskemiddel, eller du kan forbehandle pletten med en blanding af bagepulver og vand, som du blander til en tyktflydende creme, som du dupper på pletten.

 7. Vask tøjet eller dugen efter vaskeanvisningerne på stoffet. Brug fx Biotex Vaskekapsler, og vask ved 30 grader. Undgå varmere temperaturer, fordi det kan gøre, at pletten binder sig endnu mere til stoffet.

 8. Hvis du kommer ud for vinpletter, som er ekstra genstridige, så kan du fjerne dem med et pletfjerningsmiddel, fx Tabort. Vask derefter det plettede tøj i koldt vand. Hvis pletten stadig er der, så anbefaler vi, at du gentager trin 5 og lægger pletten i blød i koldt vand i et par timer. Gentag derefter trin 6.

 9. Hvis pletten er forsvundet helt, kan du tørretumble eller stryge tøjet eller dugen, som du plejer. Hvis pletten derimod stadig er der, kan varme få den til at sætte sig endnu bedre fast, så lad tøjet tørre naturligt i så fald.

Husk!

 1. Reager hurtigt!

 2. Lad ikke vinpletter tørre.

 3. Brug aldrig varmt vand eller høj vasketemperatur på rødvinsplettet tøj.

 4. Stoffet skal måske sendes til rens – især hvis det er et stof, som er mærket med kemisk rensning.