spring til indhold
 1. Hjem/
 2. Vasketips/
 3. Rødvinspletter på hvidt tøj
Rødvinsplet på stof

Rødvinspletter på hvidt tøj

Solid grøn baggrund
Rødvinspletter på tøj kan være meget svære at få af igen, og selv en lille rødvinsplet på din yndlingstrøje kan ødelægge en ellers god og hyggelig middag.

Derfor har vi herunder samlet nogle gode råd til, hvordan du lettere kan fjerne genstridige rødvinspletter på hvidt tøj, så du ikke behøver at bekymre dig fremover.

Hvis du er ude hos venner eller bekendte, når uheldet er ude, kan det naturligvis være svært at behandle pletten hurtigst muligt. Men det er dog alligevel vigtigt, at du giver det et forsøg at få gennemført nogle af trinene, da en frisk rødvinsplet er en del lettere at fjerne end en indtørret.  

Sådan fjerner man rødvinspletter på hvidt tøj

 1. Beskyt alle lag af stof eller overflader ved at ligge en klud imellem tøjet og underlaget.

 2. Sørg for at duppe overskydende vin fra pletten med det samme. Du kan med fordel anvende et stykke køkkenrulle til at presse mod pletten og suge alt overskydende vin op. Det er ekstremt vigtigt, at du ikke gnubber i pletten, da du kan risikere, at en lille rødvinsplet pludselig udvikler sig til en stor.

 3. Lad ikke rødvinspletter tørre. Hvis du af en eller anden grund ikke har mulighed for at fjerne pletten med det samme, så sørg i stedet for at holde den fugtig, indtil du kommer hjem. Hvis først en rødvinsplet tørrer, vil det være stort set umuligt at få den af tøjet senere.

 4. Pres salt mod den fugtige plet.

  Du skal sørge for dække pletten helt med salt og presse saltkrystallerne mod det fugtige stof. Saltet vil absorbere meget af rødvinen og hjælpe med at løsne pletten op.

 5. Fjern saltet igen for at se, hvor meget af pletten der er tilbage. Hvis din rødvinsplet stadig er synlig, så fortsæt med at duppe på den med enten koldt vand, hvidvin eller danskvand med en hvid klud.

 6. Påfør hereafter et pletfjerningsmiddel der er effektiv, når du skal fjerne rødvinspletter på hvidt tøj. Du skal følge instruktionerne på produktsedlen og se, hvordan du helt nemt får din rødvinsplet af.

 7. Vask i vaskemaskinen. Du skal helst ikke vaske tøjet over 30 grader, da de høje temperaturer vil få pletten til at sætte sig fast i stedet.

 8. Er din plet meget genstridig, så gentag gerne trin 5 og 6. Denne gang skal du dog lade tøjet ligge i blød et par timer, inden du vasker det igen.

 9. Stryg først dit tøj eller put det i en tørretumbler, når pletten er helt væk.

Vær særlig opmærksom med pletter på hvidt tøj

Uanset hvilken type plet du har fået på dit hvide tøj, er der nogle særlige ting, som du skal være opmærksom på:

 1. Undgå at anvende kloreret blegemiddel, da det kan gøre pletten mørkere.

 2. Anvend ikke mørke klude, da farven kan smitte af på det hvide tøj.

 3. Anvend ikke varmt vand, hvis pletten er protein-baseret såsom blod, æg, mælk, vin osv.

 4. Du må ikke stryge, presse eller tørretumble plettet stof. Lad i stedet tøjet tørre naturligt.

Rødvinspletter på tøj er ikke lig med ødelagt tøj

Når uheldet først er ude, kan det være enormt frustrerende, da rødvin på tøj generelt ikke er den bedste kombination. Her er det dog vigtigt, at du ikke går i panik og frygter, at du netop har ødelagt dit tøj fuldkommen. I stedet bør du tage det stille og roligt og følge de ovenstående råd på denne side, da de vil kunne hjælpe dig en hel del til at fjerne de markante rødvinspletter igen.

Hver dag oplever mange folk, at de spilder på deres tøj og en del af os danskere har måske også fået en rødvinsplet på tøjet før, hvor skjorten eller bukserne efterfølgende var lige til at smide ud. Heldigvis er dette dog ikke nødvendigt længere, og de berørte tøjdele kan blive så gode som nye igen med de rette tiltag. Så nu er det altså slut med bekymringer hver gang, du har hvidt tøj på.

Hvordan fjerner man rødvinspletter på andet stof?

Mange oplever naturligvis også problemer, når det kommer til gulvtæpper, der ofte kan være lidt mere besværlige at smide ud, hvis ens forsøg på at rense ikke lykkedes helt. Her er det vigtigt, at man reagerer hurtigt for ikke at efterlade varige spor på ens lyse tæpper derhjemme.

Heldigvis kan du læse mere om, hvordan du fjerner rødvin fra tæpper her, hvor du også kan læse om andre typer af pletter på tæpper.