spring til indhold
 1. Hjem/
 2. Vasketips/
 3. Vask og vaskemiddel mod svedlugt
vaskemiddel mod svedlugt

Vask og vaskemiddel mod svedlugt

Solid grøn baggrund
Sved er en nødvendig funktion, når kroppen skal af med varme, men der er ikke noget værre end tøj som lugter af sved. Det lugter grimt og pletterne ser ikke godt ud.

Kender du det, at du har vasket dit træningstøj flere gange, men det alligevel bliver ved med at lugte af sved? Sved er en nødvendig funktion, når kroppen skal af med varme, men der er ikke noget værre end tøj som lugter af sved. Det lugter grimt og pletterne ser ikke godt ud.

Man kan hurtigt komme til at føle sig uhygiejnisk og ubehagelig til mode, hvis ens tøj lugter af sved. Fortvivl ikke, hvis du har haft problemer med at få fjernet svedpletter fra dit tøj. Vi har samlet vores bedste tips og tricks til at fjerne svedlugt fra tøjet, så dit tøj altid vil dufte friskt og rent.  

Undgå slem svedlugt i tøj

 1. Fjern svedlugt i tøj hurtigst muligt, så pletterne ikke bygges op over længere tid.

 2. Behandl eventuelle svedlugt i tøj med en pletspray.

 3. Undgå at tørre tøjet i tørretumbleren. Lad tøjet hænge til tørre på et tørrestativ, og hvis du har mulighed for det, må det meget gerne stå direkte i solen.

 4. Følg instrukserne på det svedramte stykke tøj, og test behandlingen på bagsiden af tøjet, hvor det ikke ses så tydeligt. 

Før du fjerner svedlugt i tøj

Uanset, hvilken fremgangsmåde du vælger til at fjerne svedlugt i tøjet, er det vigtigt at tjekke på et ikke synligt sted på tøjet. Skulle der mod forventning være problemer, bliver tøjet ikke ødelagt. Der kan nemlig være nogle kombinationer af tøj og vaskemiddel, der bare ikke spiller sammen. Tjek også altid vaskeinstrukserne på tøjet, så det vaskes under de rigtige forhold. 

Fjern svedpletter på farvet tøj

Det helt afgørende for at komme den irriterende svedlugt i tøjet til livs, er at anvende det rigtige vaskemiddel. Proteinerne i sveden og interaktionen med deodorant er medvirkende til at gøre pletterne sejlivede, og derfor er der behov for en kemisk løsning.

Vores vaskemiddel indeholder nemlig en lang række enzymer, der er specialudviklet til at nedbryde proteiner og således fjerne både lugt og farve. Følg denne trin for trin guide, så er du godt på vej til fremover at være fri for svedlugt i tøj:

 1. Vælg et kvalitets produkt som Bio-tex Pletspray til at forbehandle pletten inden vask.

 2. Gnid vaskemidlet direkte ind i tøjet, og lad det sidde i 5-10 minutter.

 3. Vask og rens tøjet, som du normalt vil gøre.

Fjern svedpletter på hvidt tøj

Hvidt tøj er typisk det tøj, hvor svedlugt i tøj fremstår tydeligst. Og irriterende nok, er det typisk også der, at pletterne er hyppigst på f.eks. sportstøj og undertrøjer. Det første du skal forsøge er at vaske tøjet på et almindeligt program i vaskemaskinen, hvor du forbehandler med vores pletfjerner spray.

Er svedpletterne stadigvæk ikke forsvundet, kan du anvende brintoverilte. Sørg for at tage handsker på og beskyt øjne og tøj, da det er et stærkt middel.

 1. Lav en blanding af halv vand og halv brintoverilte, og læg tøjet i blød i 30 minutter.

 2. Skyl tøjet med rigeligt vand, og lad det tørre naturligt.

 3. Gentag processen, hvis svedlugten i tøjet endnu ikke er forsvundet.

3 gode råd til at fjerne svedlugt fra tøj og sko

Fjern svedlugt med kulde

Minusgrader kan være med til at dræbe nogen af de bakterier, som gør at dit tøj det lugter. Du kan derfor med fordel stille dine sportssko udenfor i de kolde måneder eller putte dem i en pose og ind i fryseren.

Vand og eddike

En anden måde at fjerne svedlugt fra tøj er at putte det i en spand med vand og eddike i blandingsforholdet 50/50. Lad tøjet ligge i blandingen et par timer inden det vakses i vaskemaskinen.

Fjern svedlugt i dine sportssko

Du kan benytte tricket med fryseren, som er nævnt ovenfor til at fjerne svedlugt fra dine træningssko, men hvis ikke du kan lide at smide dine sko i fryseren, har vi også et andet trick. Drys lidt natron ned i skoene. Lad dem stå natten over med natron i. Dagen efter kan du nemt støvsuge natronen op.