spring til indhold
Blå mudrede sko

Guide til at vaske sko i vaskemaskinen

Kan man vaske sko i vaskemaskinen? Ja man kan, i hvert fald en del af dem!

Kan man vaske sko i vaskemaskinen? Ja man kan, i hvert fald en del af dem! De fleste har oplevet, at deres sko enten er begyndt at lugte eller er blevet misfarvede med tiden, hvilket er ærgerligt, hvis de stadig fungerer fint. Af den grund har vi samlet vores bedste tips og tricks, så du ikke behøver at smide dine yndlingssko ud alt for hurtigt!

Hvilke sko kan vaskes i en vaskemaskine?

En god måde at finde ud af om du kan vaske dine sko i vaskemaskinen eller ej, er ved at se på anvisningen. Ofte er de enten på skotøjsæsken eller i mærket inde i skoen, hvis ikke du kan finde informationen en af de pågældende steder, kan du i stedet prøve at se på brandets hjemmeside.

Ofte kan du sagtens vaske sneakers i en vaskemaskine, da det for det meste kun er sko, som er lavet af animalske materialer såsom læder, der ikke tåler at blive vasket i vaskemaskinen. Vand kan let skade materialer som disse, det er derfor bedst kun at anvende midler, som er specielt udviklet til formålet.

Det samme gælder for sko lavet af satin, silke eller sko som er broderet, disse bør kun renses af en specialist. Men der er mange andre sko, som sagtens kan vaskes. Dette gælder eksempelvis løbesko (sneakers) og de fleste børnesko, da de for det meste er lavet af stoffer som bomuld, nylon og polyester. Der er derfor rig mulighed for, at dine børn kan komme ud at lege uden, at du skal bekymre dig om, at de bliver beskidte og ødelægger deres tøj.

Nogle sko i kunststof kan også maskinvaskes, så tjek vejledningen. Der er så mange ting man hellere vil bruge tid på end at vaske, så jo nemmere du kan gøre det for dig selv – desto bedre. Af og til kan der stå, at skoene kun må vaskes i hånden. I sådanne tilfælde kan man ofte godt vaske dem i maskinen, så længe man vælger at indstille vaskemaskinen til en skånevask – det handler generelt blot om at bruge sin sunde fornuft.

Sådan vasker du sko i en vaskemaskine

Du får her en guide til, hvordan du hurtigt og nemt kan vaske dine sneakers og lærredssko i vaskemaskinen.

1. Læs vejledningen

Start med at læse plejevejledningen for dine sko, så du ved om de kan tåle at blive vasket eller ej.

2. Forbered dine sko

Gør dine sko klar til at blive vasket i vaskemaskinen ved at fjerne snørebånd og fjerne overflødigt snavs fra dem – brug eventuelt en tandbørste til at komme ind i snævre områder såsom snøreringe.

3. Beskyt dine sko (og dine ører!)

Det er en god ide at putte dine sko i en vaskepose for at beskytte dem mod at blive fanget i tromlen. Hvis du har prøvet at vaske dine sko før, ved du, at det kan larme en del, af den grund kan det være en ide at vaske dem sammen med et par håndklæder, så skoene ikke bliver kastet mod tromlen.

4. Forbered vaskemaskinen

Du må aldrig vaske dine sko på mere end 30 grader, da du risikerer, at farven falmer. Dette er især vigtigt, hvis du vasker sko, som er lavet af PU eller PVC materiale. Det er herudover en god ide at bruge vaskemiddel, dog bør du bruge en mindre dosis end normalt.

5. Lad skoene lufttørre

Det er bedst at lade skoene lufttørre i stedet for at tørre dem i en tørretumbler, da den høje varme kan få limen til at smelte, og dermed ødelægge skoene. Sæt i stedet dine sko på et varmt og tørt sted og fyld dem med aviser. Aviser er ikke kun gode til at absorbere væsken, men sørger også for, at dine sko tørrer i den rigtige form, så de er lige så fine som sædvanlig bagefter.