spring til indhold
vask af uld, strik, akryl

Sådan vasker du strik: Uld og akryl

Tip: Undgå at lade vandet løbe direkte ned på dit uldtøj, da det kan gøre uldfibrene matte.

Almindelige vaskemidler indeholder ingredienser, som hjælper til at løsne smuds fra meget snavset tøj, men som samtidig gør sæbevandet alkaliholdigt. Og den alkaliholdige opløsning kan påvirke farven i uld og få farven til at falme eller løbe ud og smitte af. I høje doser kan det alkaliholdige sæbevand endda angribe uldfibrene og nedbryde dem i en grad, så de knækker.

Det betyder ikke kun, at tøjet ikke vil holde så længe, du vil også kunne mærke, at tøjet ikke føles så rart at have på. Brug ikke varmt vand, når du vasker uld, da det kan få farven til at løbe og ødelægge uldfibrene. Brug i stedet håndvarmt vand.

Tip: Undgå at lade vandet løbe direkte ned på dit uldtøj, da det kan gøre uldfibrene matte.

Hånd- eller maskinvask?

Uld består af sarte fibre og skal altid behandles skånsomt. En del uld tåler maskinvask (men læs altid vaskeanvisningen omhyggeligt først). Før du kommer uld i vaskemaskinen, skal du huske dette:

  • Tjek på tøjets vaskeanvisning, at det tåler maskinvask.

  • Sørg for, at vejledningen på vaskeanvisningen bliver fulgt.

  • Vælg det rette vaskeprogram ­– jo mere skånsomt, jo bedre. Hvis du er i tvivl, så tjek vaskemaskinens brugsanvisning.

  • Hvis uldtøjet ikke tåler maskinvask, eller du er i tvivl, skal du vaske i hånden. Det gør du i håndvasken eller i en spand ved forsigtigt at massere tøjet i et par minutter. Tryk forsigtigt tøjet fri for mest muligt vand.

  • Vådt uld må aldrig vrides , da det kan trække tøjet ud af facon.

Skylning: Vær forsigtig

Efter håndvask skal uld skylles grundigt. Skyllevandet skal have samme temperatur som til håndvask. Tryk forsigtigt tøjet fri for mest muligt vand.

Tørring: Sart uld må ikke centrifugeres

Sart uld som mohair og angora tåler ikke at blive centrifugeret i vaskemaskinen. Rul i stedet tøjet ind i et håndklæde, og tryk forsigtigt så meget vand ud som muligt. Andre uldtyper kan centrifugeres ved meget lav hastighed (tjek tøjets vaskeanvisning for nærmere oplysninger).

Vend tøjet på vrangen, når overskydende vand er fjernet, og læg det til at tørre på et fladt underlag. Sørg også for forsigtigt at genskabe tøjets oprindelige facon og størrelse. Undgå direkte sollys, da det kan misfarve ulden. Tør aldrig uld i en tørretumbler, nær åben ild eller radiator.

Strygning: Damp er et hit

Meget uldtøj skal ikke stryges, men glatte uldstoffer ser bedre ud, når de er strøget. Brug altid varme med damp. Hvis du ikke har et dampstrygejern, så læg et rent stykke stof ovenpå tøjet, og stryg let. Du skal ikke presse ned, det skal mere være en løfte og sænke-bevægelse. Stryg ikke vådt tøj; vent til det er tørt eller næsten tørt.

Akrylstrik

Akryl har tendens til at strække sig, så sørg for at følge vaskeanvisningen på tøjet. Det kan betyde forskellen mellem en cardigan, der sidder til på den rigtige måde, og en cardigan, der hænger og slasker.

Pynt og besætninger

Pynt og besætninger har betydning for, hvordan tøjet skal vaskes, og hvilket produkt, du skal bruge. Hvis en jakke f.eks. har en krave af læder, vil vaskeanvisningen ofte anbefale kemisk rens, selvom resten af jakken tåler vask.