Skip to content
Vaskemiddel til dyner og hvordan du vasker dem

Vaskemiddel til dyner og hvordan du vasker dem

Pleje og vedligeholdelse af din dyne 

En dynes holdbarhed er både afhængig af dens kvalitet, og hvor godt du passer på den. En måde at forlænge holdbarheden på din dyne er ved at vaske den. Din dynes fjer og dun vil med tiden klumpe samme, hvilket kan mindske dens evne til at isolere og varme. 

For at sikre friske og bakteriefrie dyner, skal de vaskes i hvert fald en gang om året, og helst mere. Du kan heldigvis gøre det hurtigt og let ved at anvende vaskemiddel, som er specielt udviklet til at fjerne pletter.

Du behøver ikke nødvendigvis at sende dine dyner til rens, så længe du følger instruktionerne på vaskesedlen. Det kræver også lidt ekstra tid, og så skal din vaskemaskine være stor nok til at rumme din dyne.

Før du vasker din dyne

Det kan være en tidskrævende proces at vaske sin dyne, derfor anbefaler vi, at du afsætter rigeligt med tid til det. Der er ikke unormalt, at det tager 6-8 timer, fra du vasker din dyne, til den er tør.

Før du vasker din dyne skal du huske at fjerne sengetøjet, som vaskes på almindelig vis. Herefter skal du være opmærksom på, om din dyne er fremstillet af fjer. Er den det, kræver det, at du er ekstra opmærksom. Du kan stadigvæk godt vaske dynen i maskinen, så længe at den er i god stand.

Desuden skal du tjekke dynen for huller eller løse fjer, og hvis det er nødvendigt, skal du sy hullerne i dynen, inden du vasker den. 

Indstilling og vaskemiddel til dyner

En skånsom indstilling på vaskemaskinen, og en maksimum temperatur på 60 grader er anbefalelsesværdig, når du skal vaske din dyne. På den måde vil levende organismer som husstøvmider og skimmelsvamp blive udryddet.

Derudover er det en god idé at anvende et mildt vaskemiddel til din dyne for at sikre, at fjerene ikke tager skade. Husk altid at tjekke anbefalingerne på vaskesedlen inden.

Vi anbefaler, at du anvender Bio-tex flydende vaskemiddel til dyner med fiberfyld, da det både er effektivt mod pletter, virker ned til 30 grader og er skånsomt. Indeholder din dyne naturfyld, anbefaler vi, at du bruger et vaskemiddel uden enzymer. Det er også en god idé at skylle dynen igennem en ekstra gang, inden vaskemaskinen centrifugerer, da der kan være overskydende rester af vaskemiddel i dynen.

Sådan tørrer du din dyne

Der er flere faktorer der spiller ind, når det kommer til holdbarhedstiden på din dyne. Normalt kan en dyne holde 5-10 år, men det afhænger meget af slidtage. Nedenfor finder du en række faktorer, der kan have indvirken på, hvor ofte du skal skifte din dyne.

  • Sveder du meget om natten? I så fald bør du skifte dyne oftere end gennemsnittet.
  • Er din dyne stadig flad og klumper fyldet selv efter en tur i tørretumleren? Så er det på tide at skifte den ud.