spring til indhold
Vaskemærke på tøj

Hvilken temperatur skal tøj og håndklæder vaskes ved?

Hos Bio-tex vil vi gerne gøre det enkelt at vaske. Vi ønsker også, at tøjvask skal være omkostningseffektivt og tage hensyn til miljøet.

Derfor har vi sammensat en guide til dig, som kan hjælpe dig med at få styr på de ugentlige vaske og finde ud af, hvilke temperaturer, du skal vaske forskellige typer tøj ved.

Den rigtige vasketemperatur

Den gyldne regel, inden du starter vaskemaskinen, er at tjekke alle vaskeanvisninger i tøjet. Det vil give dig en idé om, den maksimale temperatur, du kan vaske tøjet ved – og måske også forhindre et par katastrofer, hvis du ikke lige fik identificeret stoffet korrekt ved første øjekast. Her er et par enkle retningslinjer:

 • Lyse og mørke farver foretrækker koldere og kortere vaske.

  Ved højere temperaturer kan tøjet miste farven, og sort og lyse nuancer kan falme, da fibrene åbnes – en varm eller kold vask er derfor det bedste bud. For at få farven til at sætte sig, kan du prøve at bruge lys eddike i stedet for vaskemiddel, når du vasker tøjet for første gang. Efter den første vask kan du bruge Biotexs, som sikrer rent tøj, selv ved lavere temperaturer.

 • Det samme gælder for jeans.

  Så længe dine jeans ikke er meget snavsede, vil vask ved en koldere temperatur (30° C eller lavere) – og i øvrigt så sjældent som muligt – få dine jeans til at holde længere og se bedre ud.

 • Til uld skal du altid vælge en lav temperature, et skåneprogram og et mildt vaskemiddel. Teknisk set krymper uld ikke i en varm vask; den "filter". Som de fleste dyrehår har de enkelte uldfibre skæl, der skaber bittesmå riller i fibrene, som får dem til at sætte sig fast og filtre sig ind i hinanden. Varme forværrer problemet, og får dit uldtøj til at krympe i en varm vask, da fibrene "klynger" sig til hinanden.

Prøv at tænke på uld som dit eget hår: Det har bedst af en skånsom og kold vask samt en god balsam. Prøvde!ny Finvaskog et skyllemiddel af høj kvalitet som f.eks. Bamseline, der gør tøjet blødt og velduftende.

 • Høje temperaturer (over 40° C) er ikke altid nødvendigt.

  Du kan få mere at vide om, hvor varmt hvidt tøj skal vaskes, men selvom tøjet generelt kan tåle højere temperaturer, er det ikke ensbetydende med, at du behøver at vaske det ved 60° C. Vaskeanvisningen angiver den maksimale temperatur, ikke det nøjagtige tal. Rent faktisk bruger du ifølge UK Energy Saving Trust 40 % mindre energi ved at vælge at vaske ved 30° C end ved højere temperaturer. Højere temperaturer er til gengæld godt til sengetøj og håndklæder – læs mere om den anbefalede temperatur til vask af håndklæder nedenfor.

 • Baby- og børnetøj skal vaskes anderledes.

  I den alder kan huden være meget sart og sensitiv. Det betyder, at du i de fleste tilfælde skal bruge et vaskemiddel uden enzymer og et godt skyllemiddel, men du skal også ændre temperaturen efter behov. Hverdagstøjet kan vaskes ved lave temperaturer, men babybleer (og også tøj, hvis der er sket et lille uheld) skal vaskes ved minimum 30° C.

 • Under vasketips finder du vejledning til vask af forskellige materialer. Vi har masser af information om pletfjerning og pleje af de forskellige materialer her på vores Bio-tex hjemmeside. Start med at se oversigten over.

Når først du har fundet ud af, hvilken temperatur, der er den rigtige, så skal du bare følge disse trin:

 1. Når du sorterer tøjet, så læg de finere ting (af uld, silke eller broderede stoffer) for sig i en bunke. Følg producentens anvisninger for hvilket program, du skal bruge, og vælg det rette vaskemiddel. Brug et specialvaskemiddel som De!ny Finvask til det sarte tøj.

 2. Sorter det resterende tøj i bunker efter farve og efter, hvor snavset det er .

 3. Du bør forbehandle og vaske plettet eller meget snavset tøj for sig – men husk at følge vaskeanvisningen.

 4. Vælg din temperatur. Højere temperatur er ikke altid nødvendigt. Det er generelt meget effektivt at vaske ved 30° C. Faktisk kan varme få mange pletter til at sætte sig mere fast – og Bio-tex vaskemidler er effektive ved lavere temperaturer, så det er ofte ikke nødvendigt. Vask ved 30° C er også bedre for miljøet og bruger mindre energi end en varmere vask.

Hvilken temperatur skal hvidt tøj vaskes ved?

I mange år har det heddet sig, at hvidt tøj skal vaskes ved høje temperaturer, da det er farvefast og meget modtageligt overfor snavs. Men faktisk skal du tage mere hensyn til materialetypen og vaskeanvisningens anbefalinger end til farven. Hvide skjorter i 100 % bomuld kan for eksempel krympe i en varm vask, og uld skal vaskes koldt. Selv med hvidt tøj får du flotte resultater ved at vaske ved 30° C. Prøv det!

Den bedste vasketemperatur til håndklæder og lagner

Vi mennesker bruger meget tid i nærkontakt med håndklæder og sengetøj, så det bliver ofte snavset hurtigt.  Håndklæder og sengetøj skal – sammen med tøj, som en person der har været syg, har haft på – vaskes pænt varmt for at slå bakterier og potentiel mugdannelse ihjel. 40° C er en god vasketemperatur til håndklæder og sengetøj, men 60° C er bedre til at slå bakterierne ihjel. Husk også at skifte sengetøj og håndklæder en gang om ugen.