spring til indhold
Tøj i en vaskemaskine

Kogevask - Derfor skal du kogevaske dit tøj

Bliv klogere på om du skal vaske dit tøj ved 20, 40, 60 eller 90 grader.

Kogevask – er det nødvendigt?

Der er flere ting der spiller ind, når du skal vurderer, hvorvidt dit tøj skal kogevaskes eller koldvaskes. De vigtigste er tøjtype, pletter, vaskemiddel og din vaskemaskine. Bliv klogere på om du skal vaske dit tøj ved 20, 40, 60 eller 90 grader.

Den moderne vaskemaskine har efterhånden et hav af indstillinger. Ligeledes er både vaskeprogrammer og vaskemiddel blevet utroligt effektive. Mange stiller af den grund spørgsmålstegn ved om det overhovedet er nødvendigt at kogevaske sit tøj. Svaret er, ja. Årsagen til dette er, at bakterier og husstøvmider ikke dræbes ved de lave temperaturer, men i stedet spredes til resten af vasken.

Men selvfølgelig er der tekstiler, som ikke tåler at blive kogevasket, hvor du i stedet er nødt til at koldvaske det. Koldvask egner sig godt til sarte tekstiler, da den ikke i samme grad slider på tøjet. Nogle tekstiler kan også krympe ved kogevask. Husk derfor at tjekke vaskeguiden i tøjet inden du vasker det. 

Vaskeguide til kogevask

Vi har lavet en lille guide til kogevask, så du er sikker på at slippe af med bakterierne på dit tøj.

15-20°C: Bukser, bluser, T-shirts og tøj som ikke er meget beskidt.

30-40°C: Vurder hvor snavset dit tøj er, og alt efter det, kan du vaske dit tøj på enten 30 eller 40 graderHar tøjet svære pletter kan det være godt at løsne dem med vores pletspray inden vask.

60°C: Håndklæder, duge, sengetøj, undertøj i bomuld, viskestykker og tøj, der kan indeholde bakterier eller husstøvmider. Husstøvmider dør først ved temperaturer over 55°C.

90°C: Karklude og rengøringsklude, som har været i kontakt med bakterier fra diarre, opkast eller er blevet brugt til at rengøre toilettet med. Til kogevask af hvide tekstiler anbefaler vi vores flydende vaskemiddel der er effektiv ved temperaturer helt op til 90°C