spring til indhold
Sådan vasker du sko i vaskemaskine

Guide til vask af sko i vaskemaskine

Hvordan vasker man sine sko korrekt i vaskemaskinen? Ved korrekt vask kan dine sko få en længere levetid. Få gode råd og tips her

Lugter dine sko rigtig dårligt? Er de blevet grå i stedet for hvide? Er dine løbesko plettede og snavsede efter mange kilometer i skoven? Så er det måske tid til en tur i vaskemaskinen. Følg vores praktiske trin-for-trin-guide for at få dine sko til både at lugte bedre og se flottere ud:

 1. Undersøg først og fremmest, om dine sko kan tåle maskinvask. Tjek, om der er en vaskeanvisning i dem, eller om den findes på producentens hjemmeside. Hvis det er sportssko med mange læderdetaljer, så kan det desværre gøre mere skade end gavn at vaske dem i maskinen. Sportssko af stof (som Converse) eller andre sko af tekstil eller kunstmateriale kan sagtens vaskes i vaskemaskinen, men tænk altid en ekstra gang på, om de kan rengøres på en mere skånsom måde. Hvis det er første gang, du vasker skoene i vaskemaskinen, så kan det være en god idé at starte med 30 graders finvask for en sikkerheds skyld.

 2. Gør skoene klar til vaskemaskinen ved at tage snørebåndene ud, tage indersålen ud og fjerne andre løsdele. Indersålen har bedst af at blive håndvasket separat. Snørebåndene kan vaskes sammen med skoene, men de har eventuelt brug for en højere temperatur og længere tid i maskinen. Fjern småsten og det værste snavs med en børste (en gammel tandbørste fungerer supergodt) for at beskytte din vaskemaskine mod ridser og buler.

 3. Kom skoene og snørebåndene i en vaskepose eller et gammelt hovedpudebetræk for at beskytte maskinen. Det kan støje en hel del, når skoene bumper rundt i maskinen, så du kan dæmpe lyden lidt ved at lægge et håndklæde ind sammen med skoene.

 4. Vask dine sko ved 30 graders finvask. Vasker du skoene ved højere temperaturer, kan farverne falme. Hvis dine sko er fremstillet af kunstlæder eller plast (PU eller PVC), så er det også vigtigt at vaske dem ved lavere temperaturer, fordi toplaget ellers kan blive beskadiget.

 5. Lad skoene lufttørre et sted, hvor det er tørt, men ikke overdrevet varmt. Tør ikke skoene i tørreskab eller i tørretumbler, for så kan de miste formen, og de flotte plast- eller gummidetaljer risikerer at smelte. Fyld gerne skoene med lidt avispapir – så holder de formen bedre. Skift avispapiret ud, når det er blevet vådt. Når skoene er helt tørre, kan du sætte snørebåndene i igen og lægge indersålerne i igen. Sådan!

Opsummering:

 • Pas godt på din vaskemaskine ved at fjerne småsten fra skoene, inden du lægger dem i maskinen.

 • Vask skoene ved lav temperatur for at beskytte farve, form og fine detaljer.

 • Fyld skoene med lidt avispapir, når de står og tørrer – så holder de formen bedre.

Undgå:

 • Maskinvask ikke sko, der er fremstillet af læder eller ruskind – de bliver grimme, når de tørrer.

 • Dæmp støjen fra maskinen ved at vaske skoene i en vaskepose sammen med et par håndklæder.

 • Tør ikke skoene i tørreskab eller tørretumbler, fordi det kan ødelægge limen, der holder skoene sammen, og det kan desuden påvirke skoenes form negativt.