spring til indhold
Farve til tøj - Trin for trin guide til at batikfarve tøjet

Farve til tøj - Trin for trin guide til at batikfarve tøjet

Det kan være utrolig sjovt at lege med farve til tøj og kreere forskellige mønstre sammen med børnene.

Børn vil elske at lære at batikfarve tøj derhjemme, og det vil ligeledes være sjovt for forældrene. Du har muligheden for at ændre kedeligt tøj til noget helt specielt. Det er en god mulighed for at være kreativ og have sjov sammen med børnene.

Når først tøjet er lavet, kan du vaske det sikkert med de gode råd sidst i artiklen. Den bedste ting ved batikfarvning er, hvor billigt og simpelt det er. Børn har mulighed for at folde, vride og krølle tøjet, og dermed kan I eksperimentere med at lave et uendeligt tal af mønstre.

Sådan batikfarver du en t-shirt

Nå, så hvordan batikfarver du tøjet? Det er utrolig nemt. Anvend nedenstående guidelines, men tjek altid retningslinjerne på emballagen for at sikre de bedste resultater.

Alt du behøver:

 • Farve til tøj (tilgængeligt i velassorteret supermarkeder og boligbutikker)

 • Elastikker af gummi

 • Gummihandsker og forklæde

 • En ren bomulds T-shirt – ensfarvet og lys i farven

 • To store spande – én med vand og én med farve

Sådan farver du tøjet:

 1. Tag forklæde på! Batikfarvning med børn kan medføre lidt af et rod, og derfor skal du være sikker på, at I har handsker og forklæde på, og beskyt gulvet med gamle aviser.

 2. Inddel T-shirten i sektioner ved at binde stramt med elastikker. De områder på T-shirten, som elastikken dækker, vil være beskyttet mod farven og efterlade ringe og mønstre.

 3. Forbered tøjet på at blive farvet ved at følge instruktionerne på emballagen. Tilføj en dl salt til blandingen for at forbedre farvningsprocessen.

 4. Fyld en stor spand med varmt vand og lig T-shirten ned i vandet. Vrid overskydende vand ud af stoffet.

 5. Læg den våde T-shirt ned i farven og rør rundt i spanden regelmæssigt med en lang ske i 10-30 minutter, afhængigt af hvor mørk du ønsker farven.

 6. Fjern T-shirten og skyl skiftevis med varmt og koldt vand indtil vandet er klart. Lad herefter T-shirten lufttørre.

Vask farvet tøj

Når du har farvet din første T-shirt, har du behov for at vide, hvordan du skal vaske den. Det kan være udfordrende at vaske tøjet første gang, men det kan lade sig gøre uden, at farven rinder ud af tøjet. Når tøjet vaskes for allerførste gang, kan det være en fordel af vaske det alene.

Det er vigtigt at vente, til den overskydende farve er vasket helt ud af tøjet, før du lægger tøjet i vaskemaskinen med andet vasketøj. Anvend varmt vand og Bio-tex Vaskekapsler og lad tøjet lufttørre indtil du er sikker på, at tøjet er klar til at komme i vaskemaskinen.