spring til indhold
Få inspiration til årets gækkebreve & 12 sjove gækkebreve rim

Få inspiration til årets gækkebreve & 12 sjove gækkebreve rim

Mangler dit barn inspiration til årets gækkebrev eller gækkebreve rim? Få inspiration til årets gækkebreve & 10 sjove gækkebreve rim her »

Gækkebreve: en af påskens hyggeligste aktiviteter

Allerede inden påsken begynder kan du og dine børn påbegynde nogle sjove påskeaktiviteter. En altid tilbagevendende aktivitet, som børnene elsker, er gækkebreve. Gækkebreve er absolut også en af påskens hyggeligste traditioner, som vækker smil på læberne både hos afsender og modtager.

Er du interesseret i at vide mere om gækkebrevets historie og få gode råd til, hvordan du klipper nogle fine gækkebreve sammen med dine børn? Læs resten af artiklen hvor vi har samlet vores bedste råd til udformning af gækkebreve og gækkebreve-rim.

Hvad er et gækkebrev?

Gækkebreve er en dansk tradition, som udspiller sig i påsken. Brevet klippes ud i papir med et symmetrisk mønster, og indeholder ofte et rim. Gækkebreve sendes anonymt, da formålet med brevet er, at modtageren skal gætte, hvem afsenderen er. I stedet for bogstaver skrives afsenderens navn derfor med prikker.

Traditionen lyder således, at hvis modtageren ikke kan gætte, hvem der har sendt gækkebrevet bliver denne udråbt til gæk, hvilket betyder nar. For at undgå denne ydmygelse kan personen derfor vælge at give afsenderen af gækkebrevet et påskeæg.

Der er ingen regler for, hvornår afsenderen af gækkebrevet skal være gættet, men der er tradition for at dette skal ske inden Palmesøndag, hvor påsken begynder.

Få inspiration til et gækkebrev rim

Der findes ikke en rigtig måde at skrive rim til gækkebreve på, da de spænder bredt. Alt lige fra enkelte sætninger og vrøvl til poetiske vers er set, du kan derfor gøre det lige, som du ønsker det.

Vi har samlet en række eksempler, som du kan bruge til inspiration til dine børns gækkebreve:

 • Mit navn står med prikker, pas på de ikke stikker

 • Mit navn det står med kragetæer, for jeg er nemlig meget sær.

 • Omme bag en tjørnehæk fandt jeg denne vintergæk. Nu med den du får fra mig, sendt en hilsen – hvem er jeg?

 • Thi det er en gammel skik, glem det intet øjeblik: at man påskeæg skal give, når man vintergæk må blive.

 • Mit navn det står med påskeæg pas på det ikke laver skæg

 • Gæk gæk gæk – mit navn er blevet væk

 • En vintergæk, en sommernar, en fugl foruden vinger, en lille ven, som har dig kær, en kærlig hilsen bringer.

 • Fra en gammel ven, kommer gækken til dig hen. Om et æg den dig vil bede, hvis du ikke svar har rede.

 • Mit navn det står med hatte, som har tilhørt (indsæt antal bogstaver i navnet) katte

 • Mit navn det står med lopper, pas på de ikke hopper

 • Mit navn det står med krydser, pas på de ikke kysser

 • Tre små prikker. Som muligvis stikker, men godt det ik' er lopper, fordi de klør, og hopper. Gæt mit navn og få påskeæg i din favn. Gætter du det ej, er påskeægget til mig.

Historien bag gækkebreve

I Danmark har danskerne siden 1700-tallet drevet gæk med hinanden med gækkebreve. At gække er et gammelt udtryk for at drille eller lave sjov med nogen.

Ifølge en oldgammel skik er det tid til at sende en hilsen til én, man har kær, når vintergækkerne titter frem fra sneen. Vintergækkerne er et symbol på forår, men selvom de titter frem, er det ikke altid ensbetydende med, at vinteren er omme. Af den grund er der tradition for at vedlægge en tørret vintergæk i det sirligt klippede brev, da den nogle gange driver gæk med folk.

Forløberen til gækkebrevet er ”Bindebrevet”, som er en tysk tradition. Der ligeledes havde til formål at drille modtageren.

Klip et flot gækkebrev

Sæt en eftermiddag hvor du sammen med dine børn kan lave en masse flotte gækkebreve, som kan sendes til familiemedlemmer og venner. For hvad er en påske uden påskeæg?

Inden I slår jer løs til den store klippe-gækkebreve-dag, bør du købe farverigt karton, sakse, lim, glimmer og hvad der ellers høre sig til. Desuden er en god måde at starte dagen på – at gå en tur, hvor I kan finde forskellige blade og blomster, der kan bruges til dekoration.

Lav et gækkebrev uden klip

Vil du gøre det lettere for dig og dit barn at lave et gækkebrev? Køb en kageserviet med fine udskæringer og brug det som gækkebrev. Det er en god idé at vælge en kageserviet, hvor der er et område uden blonder, så der er plads til at skrive et rim.

Her kan du med fordel udstyre dit barn med noget glimmer, farveblyanter, små blomster, lim eller andet der kan bruges til at dekorere kageservietten med.