spring til indhold
Høvdingebold – et sjovt boldspil for hele familien

Høvdingebold – et sjovt boldspil for hele familien

Er I ved at være træt af at spille rundbold? Prøv høvdingebold i stedet. Det sjove boldspil kan stort set spilles af alle uanset alder. Se reglerne her »

Høvdingebold – et sjovt boldspil for hele familien

Bruger dine børn og dig for meget tid foran de elektroniske skærme? Tag hele familien med ud at spille høvdingebold! Høvdingebold er et sjovt boldspil, hvor hele familien har mulighed for at deltage uanset alder. Det er en oplagt måde at få rørt sig på, og så er det virkelig sjovt!

Udfordringen ved spillet er, at det kræver en del deltagere. Det er derfor en oplagt aktivitet til en sommerfest for hele familien, eller til en børnefødselsdag, hvor flere børn er samlet på en gang.

Fremgangsmåde i høvdingebold

Høvdingebold findes i flere varianter i Danmark, og er især kendt fra TV-programmet af samme navn og fra idrætstimerne i folkeskolen. Dansk Skoleidræt arrangerer årligt en landsdækkende turnering, hvor skoler kan kæmpe om at blive årets vindere af Høvdingebold. I USA er høvdingebold også populært, her er spillet dog kendt under navnet – dodgeball. Har du glemt reglerne i høvdingebold, kan du få dem genopfrisket nedenfor.

Redskaber: en blød bold

Antal deltagere: 5+ per hold

Bane: Høvdingebold kan spilles i en hal, gymnastiksal eller udenfor. I høvdingebold er banen delt op i fire områder: de to store midterbaner, hvor spillet primært foregår, og de to små områder bag baglinje, også kaldet høvdingefeltet, hvor modstanderens høvding er placeret. Ved spillets start opgives bolden på midten.

Regler i høvdingebold

I høvdingebold kæmper to hold mod hinanden, og det hold der først skyder alle modstanderens spillere ud vinder. Hvert hold kan angribes fra to sider, da der inden spillets start udvælges en høvding, der placeres på baglinjen bag modstanderens banehalvdel. Det gælder om at ramme modstanderne uden, at bolden rammer jorden. Bliver en spiller ramt, dør denne, og skal forlade banen. Lykkes det en spiller at gribe bolden, dør kasteren af bolden, og samtidigt bliver den første ”døde” spiller på griberens hold genoplivet. Det er ikke tilladt at gå med bolden i hånden, ligesom man heller ikke må krydse midterlinjen, sker det, skal bolden overdrages til modstanderholdet.

Høvdingens job er at fange de forbipasserende bolde, og prøve at skyde modstanderholdet fra høvdingefeltet. Så længe høvdingen befinder sig i høvdingefeltet, er det ikke muligt at skyde ham/hende.

Når alle spillere på et hold er døde, forlader høvdingen sit felt, og kommer ind på banen. Her har høvdingen en sidste chance for at gøre sit hold til vindere. Griber høvdingen bolden, er det dog ikke muligt at få de døde medspillere tilbage i kampen.

Spillet er slut, når alle spillere er døde, og der kun er en høvding tilbage. 

Spil høvdingebold på en ny måde

Synes børnene ikke, at høvdingebold er så spændende længere? I så fald er det tid til nye regler, så spillet igen kan blive en af favorit legene i gymnastiksalen og til familiefesterne. Vi har samlet tre bud på alternative regler i høvdingebold:

  • Inddrag redskaber på banen. Det kan både være en forhindring og et gemmested, der tilføjer en ekstra dimension og sværhedsgrad til spillet. Børnene vil også med sikkerhed elske at hjælpe med at finde sjove genstande, der kan pryde banerne og bruges til skjul for modstanderenholdet.

  • Når spillere er døde må disse hjælpe høvdingen med at skyde efter modstanderholdet. Det øger tempoet i spillet, og gør det sværere at undgå bolden, som konstant flyver gennem luften.

  • Det er også muligt at spille efter tid, så vinderholdet er det hold, der har flest spillere tilbage, når tiden er gået.