spring til indhold
Påskelege for hele familien

Påskelege for hele familien

Er du i tvivl om, hvad du og din familie skal lave i påsken? Børn elsker når voksne leger med – få inspiration til sjove påskelege for hele familien her »

Få inspiration til årets påskelege

Er du i tvivl om, hvad du skal lave i påskeferien? Mulighederne er mange, når det gælder påsken. Der findes mange sjove og kreative påskelege, som både kan foregå inde- og udendørs. En klassiker til påske er selvfølgelig ”Påskeharen har været på visit”, som er blevet en fast påsketradition i mange hjem. Få inspiration til mange flere sjove påskelege i artiklen nedenfor.  

Indendørs påskelege 

Der findes mange sjove påskelege og aktiviteter, der kan laves indenfor, hvis påsken uheldigvis skulle blive en kold og våd en af slagsen. Vi har samlet vores bedste idéer til en hyggelig indendørspåske både for børn og voksne. 

Quiz om påske

Quiz er næsten altid et familiehit, så hvorfor ikke lave en quiz om påske? Du kan enten lave en quiz i Kahoot eller lade folk skrive deres svar ned på et papir.

Eksempler på spørgsmål kan være:

  • Hvor stammer traditionen om påskeharen fra?

  • Hvordan var traditionen med påskeharen oprindeligt?

  • Hvor længe skal en høne ruge på et æg før det bliver til en kylling?

  • Hvordan kan du se om et æg er kogt?

Og der findes mange, mange flere!

Male æg

De skal du bruge: tuscher eller maling til æg

Inden æggene er klar til at blive malet, er det en god idé at koge dem, så de ikke går i stykker, når I maler dem. Herefter gælder det om at slippe fantasien løs, og male nogle smukke æg, der enten kan bruges til pynt henover påsken, eller til at trille med.

Puste fjer

Det skal du bruge: fjer

I denne leg skal I gå sammen to og to. Hvert par får udleveret en fjer, som bliver kastet op i luften. Det par der kan få fjeren til at svæve i længst tid har vundet.

Udendørs påskelege

Efter en lang og kold vinter hvor mange af dagens timer er blevet tilbragt indenfor, er det bare om at udnytte enhver given lejlighed til at komme ud i den friske luft. Vi har derfor samlet en række påskelege for hele familien, som alle kan laves udenfor. 

Find påskeharens gemte påskeæg

De skal du bruge: påskeæg og gode gemmesteder

Påskehare-traditionen har sine rødder helt tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor man første gang hørte om den i Heidelberg i Tyskland. Senere bragte tyske udvandrere traditionen med videre til USA, hvor den blev yderst populær fra midten af 1800-tallet. På trods af dens lange popularitet i udlandet er påskeharen først i nyere tid blevet en tradition i Danmark. Traditionen kom først hertil omkring starten af 1900-tallet. Årsagen til det findes i at harer og kaniner tidligere blev set som skadedyr, der ødelagde bøndernes afgrøder. 

Det er også en tradition, der har udviklet sig over tid. Oprindeligt byggede børnene en rede til haren, som blev placeret et afsides sted i hjemmet. Om natten ville haren komme forbi og lægge flotte kulørte æg, men kun hvis børnene havde opført sig ordentligt. På den måde minder påskeharen om julemanden.

I dag er påskeharen kendt for at komme på besøg i folks haver påskemorgen, hvor den gemmer påskeæg rundt omkring i haven til stor begejstring for børnene, som selv skal finde æggene.

Hvad skal påskeæggene fra påskeharen indeholde?

I påsken er der selvfølgelig tradition for chokoladeæg, men du kan også vælge at erstatte slikket med noget andet. Det kunne for eksempel være biografbilletter, barnets favorit magasin, en bog eller en billet til Tivoli. Mulighederne er mange, det handler blot om at finde på noget, der vil vække glæde hos dit barn. 

Æggevæddeløb

Det skal du bruge: et æg og en spiseske per deltager

Æggevæddeløb er en sjov påskeleg, som både voksne og børn kan være med til.

Start med at optegne banen, der skal indeholde et start og et slut punkt. Banen er normalt omkring 10 meter lang, men I kan lave den præcis, som I vil. Alle deltagere får udleveret et æg og en ske. Ægget skal balancere på skeen under hele løbet. Det gælder således om at komme først i mål UDEN at tabe ægget. Hvis en deltager taber ægget, skal denne starte forfra.

Afhængig af hvor mange I er, kan I enten lave alle mod alle, eller inddele jer i hold. Børn elsker når voksne leger med, og skulle det blive for let for jer voksne, kan I bære skeen med munden i stedet for hånden. I kan også udfordre jer selv, og binde benene samme to og to.

Trille æg

Det skal du bruge: ét malet påskeæg per deltager

Denne leg er én af de ældste og mest elskede påskelege, som du sikkert har prøvet før. Legen er ganske simpel, det gælder om at trille sit æg længst. Dette gøres bedst et sted, hvor der er en hældning. Det kunne for eksempel være en bakke eller ned af klitterne på stranden. Spillet forsætter enten indtil det første æg, går i stykker, eller til der kun er ét helt æg tilbage. Det er okay at sigte efter modstandernes æg, så de går i stykker, men pas på! Du risikerer, at dit eget ryger på vejen.