spring til indhold
Stakke af jeans

Sådan vasker du jeans

Denim er slidstærkt og praktisk, når børnene skal lege og have det sjovt. Og der er ingen grund til at bekymre sig om leg og dertil hørende snavs og hyppig vask får farven til at falme.

Denim er populært, og de fleste børn har mindst et stykke tøj i denim, f.eks. en nederdel, en jakke eller et par jeans. Denim er slidstærkt og praktisk, når børnene skal lege og have det sjovt. Og der er ingen grund til at bekymre sig om leg og dertil hørende snavs og hyppig vask får farven til at falme.

For med Bio-tex Color Vaskekapsler (som beskytter farven og giver den nyt liv) og denne vaskeguide til jeans og denim får du nemme tips og tricks til at bevare farven. Så vask jeans og denim så ofte du vil og nyd, at tøjet bevarer den friske farve.

Sådan vasker du jeans 

Man hører ofte, at jeans skal vaskes så lidt som muligt for at undgå, at farven falmer og sikre, at tøjet holder længere. Men børn skal da have lov til at komme hjem med pletter og mudder på tøjet, så ofte de vil!

Glæden og friheden ved at lege udendørs opvejer klart risikoen for pletter – og uanset om dine børn maler, hopper i mudder eller eksperimenterer i køkkenet, så skal de have lov til at gøre det i deres yndlingsjeans. Uden du behøver at løfte et øjenbryn.

Fire vigtige tips til vask af jeans

Så hvornår er det tid til at vaske jeans? Hvis der ikke er synlige pletter eller andet, der kræver en hurtig indsats, så vask dem, når de har været brugt 4-5 gange. Og når du vasker dem, er der et par ting, du skal huske, så de kommer ud af maskinen I flot stil.

  • Tjek vaskeanvisningen. Denim fås i så mange forskellige farver og behandlinger i dag, at ikke to par er ens. Så læs på mærkerne i tøjet, inden du vasker eller fjerner pletter fra familiens denimtøj – og husk at teste nye produkter et skjult sted.

  • Jeans skal vaskes med omtanke. Der er et par ting, du kan gøre for at minimere farvetab ved vask. Det allervigtigste er at bruge et vaskemiddel, der er designet til kulørt tøj – nogle vaskemiddelmærker indeholder optisk hvidt og blegemidler , som gradvist vil få stærke og mørke farver til at falme. Hvis du bruger et specialvaskemiddel som,  eller, vil det være med til at bevare farven – og give en sikker vaskeproces, så dine jeans holder sig flotte, uanset hvilken farve de har. Bio-tex Color Vaskekapsler beskytter også farven og giver den nyt liv.

  • Vask med vrangsiden ud. Du vil blive overrasket over, hvor stor forskel, det gør! Vend vrangen ud af jeans, jakker og nederdele, og husk at lukke lynlåse og knapper, så de ikke kommer i karambolage med andet tøj i maskinen.

  • Lyse pletter kan pletvaskes. Du kan fjerne mærker og lyse pletter med en svamp og koldt vand, hvis du opdager pletten hurtigt. Så behøver du ikke smide bukserne i vaskemaskinen. I vaskemaskinen vil den mest effektive behandling til pletfjerning ofte være Bio-tex Vaskekapsler, flydende Bio-tex eller Bio-tex Vaskepulver.

Sådan vasker du sorte jeans

Du kan vaske sorte jeans med samme interval som andre jeans, det vil sige efter 4-5 ganges brug. Hvis farven falmer, bliver det meget tydeligt på sorte jeans, så de kræver lidt ekstra omhu. Du skal især være opmærksom på, hvordan de bliver tørret.

Undgå direkte sol, men lad dem tørre naturligt i skyggen. Selvom dette tip gælder for alle jeans, så er det især vigtigt at bruge et vaskemiddel til kulørt tøj, når du vasker sorte jeans. Læs vejledningen grundigt, før du bruger et produkt, og husk at sorte jeans altid skal vaskes med andre mørke farver.

Sådan fjerner du pletter på jeans

Står du over for vanskelige pletter, kan du hente hjælp under menupunktet Slut med pletter. Tjek også tøjets vaskeanvisning og husk, at denim indeholder bomuld ofte kombineret med et elastisk materiale. Her er nogle af de mest typiske pletter:

  • Græs. For at fjerne en græsplet fra jeans og denim skal du gnide pletten med flydende vaskemiddel og komme tøjet direkte i vaskemaskinen bagefter. Brug et mildt vaskemiddel for at beskytte tøjet.

  • Vandbaseret maling.Rens pletten af med koldt vand så hurtigt som muligt, inden malingen tørrer. Sørg for at alle spor af farve er væk, inden tøjet vaskes i maskinen.

  • Chokolade. Kom de plettede jeans i fryseren til chokoladen er stivnet og skrab pletten af med en sløv kniv. Husk altid at skrabe væk fra kroppen. Vask bukserne i maskinen, som du plejer, gerne med et biologisk vaskemiddel, da enzymerne i produktet vil være med til at fjerne chokoladepletten.