spring til indhold
Person, der hælder flydende vaskemiddel i skuffen til vaskemaskinen

Det rigtige vaskemiddel

Igennem de senere år er antallet af forskellige vaskemidler steget støt, da et enkelt produkt ikke nødvendigvis kan klare alle vaskeopgaver. Her er en nem guide til de forskellige typer vaske- og skyllemidler, og hvad de er bedst egnet til.

Enzymer eller ej?

Enzymer er et protein, der bruges i vaskemidler for at fjerne vanskelige pletter, som f.eks. græs eller blod. De er særligt effektive, når de bruges i varmt vand (30-40° C). Produkter uden enzymer er mindre effektive til at nedbryde denne type pletter.  

Hvad er vaskemidler med enzymer?

Vaskemidler med enzymer indeholder specifikke enzymer, som er designet til at fjerne specifikke pletter. Der findes fire forskellige typer enzymer i vaskemidler: Protease-enzymer bruges ofte til at opløse proteinbaserede pletter som f.eks. blod, æg og græs. Lipase-enzymer er effektive til at opløse olieholdige pletter eller fedtpletter, som f.eks. smør, olie, sovs, kosmetik og læbestift. Amylase-enzymer opløser stivelsesbaserede pletter som f.eks. sovs, kartoffel, pasta, ris og chokolade.

I de fleste tilfælde er disse pletter ikke så synlige, men hvis stivelsespletter ikke fjernes, virker de som lim og binder andet snavs, så du risikerer misfarvning eller tydelige  pletter på stoffet. Cellulase-enzymer adskiller sig fra de tre andre enzymer ved, at de ikke arbejder på selve pletten, men i stedet på stoffet. Cellulase er aktivt på bomuldsfibre og fjerner mikrofnuller på stoffets fibre. Det betyder, at cellulase modvirker fnug, fjerner smudspartikler og bevarer farverne i tøjet  ved bl.a. fjerne slidte fibre fra overfladen.  

Flydende vaskemiddel eller vaskepulver?

Om man foretrækker flydende vaskemiddel eller pulver er op til den enkelte. Begge giver et fremragende vaskeresultater og kan bruges til både hånd- og maskinvask. Flydende vaskemiddel opløses hurtigt og er særligt velegnet til vask i hånden og til korte vaskeprogrammer. Vaskepulver er generelt lettere at dosere og håndtere.  

Vaskemidler til sarte materialer

Tøj, der er fremstillet af sarte materialer som f.eks. uld og silke, skal ikke vaskes med vaskemidler, der indeholder blegemidler eller enzymer. Der findes specialvaskemidler, som er designet til at give gode resultater med vaskbar silke, uld og andre sarte materialer – enten i maskine eller ved håndvask alt efter, hvad der står på tøjets vaskeanvisning. Denne type vaskemidler indeholder hverken enzymer, blegemidler eller optisk hvidt og er pH-neutral.